Kanta-Häme

Suunnistamista savussa ja muita harjoituksia

Uusia oppilaita tulee kouluihin vuosittain.

– Siksi myös poistumistiet tulisi käydä läpi vähintään aina vuosittain, heti lukuvuoden alussa, sanoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitosten tehtävänä on valvoa, että oppilaitoksissa pidetään poistumisharjoituksia säännöllisesti. Viime kädessä harjoituksen onnistuminen on silti koulujen itsensä vastuulla.

Vanha koulukanta

Suomen koulukanta on kautta maan kohtalaisen vanha. Useita vuosikymmeniä vanhoissa rakennuksissa arkkitehtoniset ratkaisut eivät aina tue paloturvallisuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

Myös Kanta-Hämeestä löytyy monia sokkeloisia ja vanhoja koulurakennuksia. Mitä enemmän kerroksia ja sokkeloisia, matalia käytäviä, sitä suurempi paloriski on. Puutteellisena Talikka kokee myös poistumisturvallisuuden.

– Joka puolelta koulua pitäisi olla vähintään kaksi, toisistaan riippumatonta poistumisreittiä. Vanhoissa kouluissa usein ainakaan toinen ei ole helposti käytettävissä. Kehitettävää riittää monessakin kohteessa.

Vanhojen rakennusten paloturvallisuuden päivittämisessä noudatetaan mahdollisuuksien mukaan samoja säädöksiä kuin uudiskohteissakin. Selkeiden poistumisteiden lisäksi palon leviäminen on estettävä palo-osastoinnin avulla ja savu poistettua tehokkaasti.

Paloilmoitinjärjestelmä ei ole koulurakennuksessa pakollinen, sillä koulurakennus ei ole käytössä ympärivuorokautisesti. Tämän Talikka kokee niin ikään ongelmallisena.

Turvallisuus kunniaan

Peruskouluissa valvontavierailuja tehdään vuosittain. Tämän lisäksi pelastuslaitos osallistuu silloin tällöin myös pelastusharjoituksiin esimerkiksi savukoneen kanssa.

– Tarkoituksena on herättää kouluja siihen, että tositilanteessa näkyvyys voi olla lähes olematon. Silloin pelastustiet todella täytyy osata melkein ulkoa.

Pelastuslaitoksen tämänvuotisessa valvontasuunnitelmassa yhtenä osa-alueena on mainittu kouluturvallisuus.

Talikka kertoo, että tänä vuonna tarkoituksena on kehittää systemaattinen valvontajärjestelmä, jonka avulla kaikkia kantahämäläisiä oppilaitoksia voi vertailla aiempaa helpommin.

Tällä hetkellä koulut raportoivat pelastuslaitokselle tehdyistä harjoituksista pyydettäessä. Kokemuksia vaihdetaan myös vuosittaisilla valvontakäynneillä.

Ei syytä huoleen

Kouvolan yhteiskoulun tiistaisen tulipalon on arveltu syttyneen, kun hihnakäyttöinen ilmanvaihtokone on syttynyt jostain syystä palamaan.

Linnan Tilapalveluiden LVIA-asiantuntija Jukka Salonen pitää kuitenkin hihnakäyttöisiä ilmanvaihtolaitteita pääosin hyvinä ja turvallisina.

Syytä huoleen ei vanhemmilla eikä koululaisilla ole, vaikka hihnakäyttöiset ilmanvaihtolaitteet löytyvätkin suurimmasta osasta Hämeenlinnan seudun kouluista.

– Sellaisia ilmanvaihtokoneita, joissa moottori on integroitu suoraan puhaltimeen, on alettu asentaa vasta 2000-luvun puolivälin tienoilla. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020