Kanta-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnaan suunnitelluista uusista seurakuntataloista paljon nykyistä pienempiä, työtiloiksi avokonttoreita – "Tarpeet ovat nyt erilaiset"

Tilatarveselvitys paljastaa, että Poltinaholle ja Lammille suunniteltavissa seurakuntataloissa selvitään huomattavasti pienemmillä neliömäärillä kuin nykyisin.
Hämeenlinnan kantakaupungissa seurakunnan toiminnot keskitetään Poltinaholle. Suunnitteilla oleva uudisrakennus korvaisi Poltinahon nykyisen seurakuntatalon sekä Hämeenlinnan keskusseurakuntatalon. Poltinaho valittiin paikaksi uudelle seurakuntatalolle saavutettavuutensa takia. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kantakaupungissa seurakunnan toiminnot keskitetään Poltinaholle. Suunnitteilla oleva uudisrakennus korvaisi Poltinahon nykyisen seurakuntatalon sekä Hämeenlinnan keskusseurakuntatalon. Poltinaho valittiin paikaksi uudelle seurakuntatalolle saavutettavuutensa takia. Kuva: Riku Hasari

Poltinahon ja Lammin uudet seurakuntatalot olisivat nykyisiä pienempiä, mutta monikäyttöisempiä, selviää vastavalmistuneesta tilatarveselvityksestä.

– Tarpeet ovat nyt erilaiset kuin mihin nykyiset seurakuntatalot on tehty. Suunnitteilla olevat tilat palvelisivat seuraavat vuosikymmenet, kertoo Hämeenlinnan seurakuntayhtymän talousjohtaja Kai Kauppinen.

Kiviseinät antavat tilaa kompaktiudelle

Uusien rakennusten myötä tultaisiin toimeen huomattavasti pienemmillä neliömäärillä nykyisiin seurakuntataloihin verrattuna.

Tilojen muunneltavuus nykyisiä ja tulevia tarpeita varten olisi helpompaa kuin nykyisissä rakennuksissa, joissa huoneiden ympärillä on paksut kiviseinät.

Uudisrakennus olisi neljänneksen pienempi kuin nykyinen Poltinahon seurakuntatalo, ja se korvaisi valmistuessaan Poltinahon nykyisen seurakuntatalon sekä Hämeenlinnan keskusseurakuntatalon.

Työtilat on mitoitettu 45 työntekijälle mitkä toteutetaan työpisteinä omien työhuoneiden sijaan.

Seurakuntalaisten toiveita selvitettiin

Lammin seurakuntatalo pienenee nykyisestä lähes puolella nyt laaditun tilaluettelon mukaisesti. Lammilla uudisrakennus toteutettaisiin nykyisen seurakuntatalon viereen vanhan pappilan paikalle.

Molemmissa kohteissa on määrä toimia seurakuntayhtymän omistamilla omilla tonteilla.

Tilatarveselvityksessä tutkittiin, mitä tilatarpeita uusissa seurakuntataloissa olisi.

Seurakuntalaisilla oli verkkokyselyssä mahdollisuus kertoa mielipiteensä nykyisistä seurakuntatalon tiloista sekä toiveista uusien suhteen.

Poltinahon hankkeeseen saatiin seurakuntalaisilta 83 vastausta, ja Lammin seurakuntalaisilta saatiin 41 vastausta.

Seurakuntayhtymän työntekijöille tehtiin oma kyselynsä.

Kyselyt tehtiin jotta työryhmä saisi parempi kuva siitä, mitä tarpeita ja toimintoja uusissa seurakuntataloissa pitäisi olla, jotta ne palvelisivat seurakuntaa ja seurakuntalaisia mahdollisimman hyvin.

Kuulemisten jälkeen molemmissa hankkeissa on työstetty konsulttien kanssa tilaohjelmaa.

On mietitty tiloja, ei arkkitehtisuunnittelua

Tilaohjelmassa on laskettu kuinka paljon seurakuntataloihin tarvitaan toimistotiloja, vastaanottotiloja, yleisötiloja sekä muita kokoontumistiloja muun muassa lasten päiväkerhoille.

– Taloissa järjestetään myös erilaisia juhlia, joten molemmissa taloissa pitää olla valmistuskeittiöt ja kahvio, Kauppinen kertoo.

Lisäksi tarvitaan henkilökunnan sosiaalitilat, säilytystilaa, varastotilaa, arkistotilaa, sekä kiinteistönhoidon ja tekniikan tiloja.

Luonnospiirroksia uudisrakennuksista ei ole tässä vaiheessa vielä valmiina.

Hintalappu lasketaan kesän aikana

Tilaluettelon pohjalta lasketaan tavoitehinta molemmille rakennushankkeille. Hinta-arvio valmistunee kesän aikana, jotta sitä päästään käsittelemään elokuun lopulla.

Kun tilatarpeet ja alustava kustannusarvio on mietitty, tehdään päätös jatketaanko suunnittelua.

Joulukuussa kirkkovaltuusto tekee päätöksen siitä, miten jatketaan. Vuonna 2021 aloitetaan varsinainen suunnittelutyö ja Poltinahon tontin kohdalla myös asemakaavaprosessi. HÄSA

Päivän lehti

12.7.2020