Kanta-Häme

Suunnitelmissa maailman modernein naisvankila

Uutta Hämeenlinnan vankilaa suunnitellut tarveselvitysryhmä on saanut työnsä valmiiksi. Visiossa lähtökohtana on ollut rakentaa maailman modernein naisvankila, joka on samalla nykyistä vankilarakentamista huomattavasti taloudellisempi ylläpitää.

Kustannussäästöt saadaan lisäämällä energiatehokkuutta, tilojen monikäyttöisyyttä ja sähköistä valvontaa. Käyttöön otettaisiin automaattinen kulunvalvonta ja vankien reaaliaikainen paikannus.

– Käytettävien neliöiden osalta tavoite on selvitä jopa kolme–neljä kertaa pienemmällä määrällä kuin tällä hetkellä, kertoo vankilanjohtaja Samuli Laulumaa.

Myös henkilöstön määrä laskee suunnitellussa konseptissa nykyisestä.

Kenties tiloja ja säästöjä merkittävämpää uudessa vankilakonseptissa on filosofian muutos.

– Tavoitteena on valmentaa vankia rikoksettomaan elämään ja lisätä kuntouttavaa omatoimisuutta. Vankila tulee olemaan oppimisympäristö, miten toimia yhteiskunnassa rikoksettomasti, Laulumaa kuvailee.

Vankilan perustehtävä on johtajan mukaan kuitenkin edelleen rikosten uusimisriskin vähentäminen ja rikosten teon estäminen vankeusaikana.

– Yhteiskunnan turvallisuus edellyttää edelleen vankiloita, mutta suljettu vankila on helposti passivoiva ympäristö. Tarkoituksena on ohjata rikoksen tehneitä yhteiskunnan näkökulmasta hyödylliseen rangaistuksen sisältöön. Eristämisen sijaan vankia velvoitetaan aktiiviseen toimintaan.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että vankien osallistumisvelvollisuutta tehostetaan siten, että vanki ei voi enää ulkoistaa asioidensa hoitoa enää henkilökunnalle.

– Netin kautta vanki pystyy itse hoitamaan esimerkiksi asunnon hankintaa vapautumisen lähestyessä, Laulumaa toteaa.

Hämeenlinnaan suunnitellun konseptin on tarkoitus toimia pilottina kaikelle tulevaisuuden vankilarakentamiselle Suomessa. Tarvesuunnittelu aloitettiin vuodenvaihteessa, ja seuraavaksi odotetaan tulevalta ministeriltä peukkua ylös, jotta Rikosseuraamuslaitoksessa päästäisiin etenemään varsinaiseen hankesuunnitteluun.

Ministeriä ja muita päättäjiä varten on tekeillä animaatio, joka havainnollistaisi tiloja ja filosofiaa.

– Aikataulu riippuu ministerin linjauksesta, mutta meillä virkamiehillä on toive nopeasta etenemisestä, Laulumaa sanoo.

Vanhan vankilarakennuksen kohtalo ei ole vielä selvä.

– Museoviraston näkökulmasta se on aikakautensa ainoa vankilarakennus ja tulisi säilyttää. RISE:llä ei sitä kuitenkaan ole varaa tyhjillään pitää.

Purkukustannuskin on miljoonaluokkaa. Yksi vaihtoehto voisi olla, että 1972 rakennetusta vankilasta säilytettäisiin vain osa julkisivua. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic