fbpx
Kanta-Häme

Suunniteltu teos oli liian kallis – Hämeenlinna pitää välivuoden Upea-taidefestivaalilta

Hämeenlinna ei ole tänä vuonna mukana Upea-taidefestivaalilla. Alustava kustannusarvio oli liian kallis. Ensi vuodesta neuvotellaan.
Viime vuonna Hämeenlinnassa australialainen Guido van Helten maalasi muraalin Kantolan viljasiiloon.

Suomen suurimmaksi julkisen tilan taidetapahtumaksi itseään kutsuva Upea-festivaali järjestetään nyt kolmatta kertaa. Hämeenlinna on ollut mukana kahtena edellisvuonna, mutta ei nyt. Mukana ei ole liioin muitakaan Kanta-Hämeen paikkakuntia.

Asia oli Hämeenlinnassa esillä myös tänä vuonna. Kaupungille oli tarjolla valotaideteos.

– Festivaalin porukan kanssa mietittiin jotain erilaista. Muraalit tuntuvat olevan muotia joka kaupungissa, Linnan Kehityksen tapahtumapalveluiden asiantuntija Juuso Nieminen kertoo.

Kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys vastasi tänä vuonna varsinaisista neuvotteluista Upea-taidefestivaalin suuntaan.

 

Vastaan tuli kuitenkin raha. Valotaideteoksen osalta esillä oli muutamia erilaisia ideoita, mutta ne olivat hinnaltaan huomattavasti kalliimpia kuin oli budjetoitu.

– Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista, sen verran valoteokset parhaimmillaan maksavat. Olimme kartoittaneet myös mahdollisia yhteistyökumppaneita, mutta olimme sitä mieltä, että se tulee silti liian kalliiksi, Nieminen myöntää.

Ulkopuolisia yhteistyökumppaneita teos olisi hyödyttänyt mahdollisesti markkinointi- tai kumppanuusmielessä.

Hämeenlinnan kaupungin osuus kustannuksista olisi Niemisen mukaan ollut samaa luokkaa tai hieman korkeampi kuin viime vuonna.

Kaupungin hintalappu viime vuoden festivaaliin osallistumisesta oli 10 000 euroa kaupungin johdon markkinointivaroista, minkä lisäksi Linnan Kehitys myönsi avustusta 5 000 euroa.

 

Viime vuonna Upea-taidefestivaali oli Hämeenlinnassa näyttävästi esillä, kun australialainen taiteilija Guido van Helten maalasi Kantolan viljasiiloon Pohjoismaiden korkeimman muraalin eli seinämaalauksen.

Hämeenlinna oli mukana Upea-festivaalissa myös syksyllä 2016. Tuolloin katutaitelijat Teemu Mäenpää ja Kim Somervuori toteuttivat teoksen Viipurintien alikulkutunneliin lähelle rautatieasemaa.

Myös Riihimäki oli mukana vuonna 2016, kun ruotsalainen Ola Kalnins teki muraalitaideteoksen rautatieaseman tunneliin.

 

Hämeenlinnassa on halua olla mukana Upea-festivaalilla tulevina vuosina.

– Meidän on mahdollista olla mukana jatkossa, jos löytyy sopiva teos, sopiva taiteilija ja rahoitus, kaupungin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukko sanoo.

Asian päällä on hiljattain työnsä aloittanut Hämeenlinnan kaupungin uusi kulttuurijohtaja Janne Nieminen, joka on jo avannut keskustelut festivaalin suuntaan.

Upea-festivaalin tiedottaja Hanne Heinonen harmittelee, että Hämeenlinna ei ole nyt mukana. Tämän vuoden festivaalilla on nähtävillä 20 teosta 12 eri paikkakunnalla.

– Ensi vuodeksi meillä on suunnitteilla yleisesti isojakin juttuja. Toivottavasti silloin myös Hämeenlinna on mukana, Heinonen tuumii.

Kaikilla kolmessa Upea-taidefestivaalilla ovat olleet kaupungeista mukana vain Helsinki ja Kemi. HäSa

Menot