fbpx
Kanta-Häme

Suunnitteilla selvitys poikineen

Kuka tekee erikoissairaanhoitoa ja muutakin terveydenhuoltoa koskevan selvityksen? Siitä on keskusteltu maakunnassa jo jonkin aikaa.

Nyt näyttää siltä, että ainakin Hämeen liitto teettää oman selvityksensä, mutta muitakin tulevaisuudenennusteita on tulossa.

Hämeen liitto on suunnitellut selvityksen teettämistä jo jonkin aikaa. Talvella suunnitelma meni kuitenkin puihin, koska oli niin paljon erilaisia näkemyksiä siitä, mitä pitäisi selvittää ja kenen.

– Maaliskuun kunnanjohtajakokouksessa oli myönteinen ilmapiiri ja asia lähti taas etenemään. Tosin päätettiin kuitenkin odottaa tämän kuun lopussa tulevaa sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuutta luotaavaa väliraporttia, maakuntajohtaja Juhani Honka kertoo.

Nyttemmin Honka on kuullut eduskunnasta, ettei Välimäen väliraportilta pidä odottaa kovin konkreettisia ehdotuksia.

– Se on harmi, sillä maakunnallisessa työssä on vaikea edetä, jos ei valtakunnan suunnitelmia tunneta.

Reipas keskustelu

Joka tapauksessa Honka arvelee, että kuntajohtajat päättävät ensi viikolla viedä asiaa eteenpäin.

– Olemme neuvotelleet luonnollisesti myös sairaanhoitopiirin kanssa. Asia tulee esille toukokuun lopulla maakuntahallituksessa.

Vielä on erilaisia näkemyksiä siitä, kuinka laajaa selvitystä tehdään eli koskeeko se vain erikoissairaanhoidon ja erityisvastuualueiden tulevaisuutta vai laajemminkin terveydenhuoltoa.

– Ensi viikolla käymme siitä reippaan keskustelun.

Selvityksen vetäjäksi etsiskellään valtakunnan tason asiantuntemusta.

Hämeenlinnalla oma

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti huhtikuussa teettää oman selvityksensä sosiaali- ja terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta.

Teetetäänkö selvitys, vaikka maakunnallinenkin työ on suunnitteilla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.)?

– Kyllä se tekeillä on. Viime maanantaina juuri vedimme sille vähän suuntaviivoja.

Eikö tässä nyt tule selvitystä toisensa päälle?

– Hämeen liitossa selvitys on ollut vireillä jo pitkään, muttei ole edennyt. Kuulemma sairaanhoitopiirikin aikoo tehdä omansa. Toisaalta meillä on tarvetta myös seudulliseen selvitykseen. Ne tarkastelevat samaa asiaa, mutta eri näkökumista.

Kuka Hämeenlinnan selvitystyön vetää?

– Eiköhän se Lindbergin Jukka (tilaajajohtaja) ole.

Millä aikataululla?

– Alkuun pitäisi päästä ennen kesää, muttei taida tämän vuoden puolella valmistua. (HäSa)

Menot