fbpx
Kanta-Häme

Suur-Riihimäki on jäämässä haaveeksi?

Kuntaliitosäänestyksestä ei tule niin jännittävää näytelmää kuin on odotettu. Lopella kielteinen kanta on niin vahva, että liitoksen kannatus olisi jymy-yllätys. Hausjärvellä vastustajia riittää, vaikka myönteisiäkin kannanottoja esitetään.

Lopen kuntalaiset asettuivat kuntalaiskyselyssä lähes yksimielisesti liitosta vastaan. Se ei voi olla vaikuttamatta kunnanvaltuutettujen päätöksentekoon. Kun yhdenkin kunnan kielteinen äänestyspäätös kaataa liitoksen, sitä tuskin syntyy.

Liitosta vastustavat pelkäävät oman kuntansa palveluiden karkaavan kaupunkikeskustaan ja vaikutusmahdollisuuksiensa jäävän vähäisiksi. Edes kuntarakenneselvitys ei ole kääntänyt vastustajien kantaa.

Kuntaliitos helpottaisi seudullisen sote-kuvion rakentamista. Jollei liitosta tule, kolmen kunnan on ratkaistava joka tapauksessa, onko Riihimäki isäntäkunta ja järjestää myös Hausjärven ja Lopen palvelut. Molemmat tarvitsevat joka tapauksessa isäntäkunnan kumppanikseen.

Puoltajat uskovat ison kunnan pystyvän järjestämään parhaiten palvelut koko seutukunnalle. Kuntarajojen poistaminen turvaa alueen kilpailukyvyn, elinvoimaisuuden ja hyvinvointipalvelujen kehittämisen ja tuo myös säästöjä.

Kuntaliitosselvityksen mukaan liitoksen hyödyt olisivat haittoja suuremmat, mutta liitos ei ratkaisisi talouden ongelmia eivätkä hyödytkään muuttuisi euroiksi nopeasti. Säästöt ja vyön kiristys jatkuisivat.

Vielä loppukeväällä jopa Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) arvioi julkisesti Riihimäen ja Hausjärven päätyvän liitoksen puolelle. Vastustuksen hän epäili löytyvän Lopelta, mutta kertoi itse olevansa liitoksen kannalla.

Heinonen kuitenkin totesi vain pienen, kielteisen ryhmän pitävän Lopella kovaa meteliä. Kuntalaiskysely todisti arvelun täysin vääräksi, kun 83 prosenttia vastanneista vastusti liitosta.

Heinonen uskoi keväällä myös, että alkuun kielteisesti suhtautuneen Hausjärven kanta olisi kääntynyt myönteiseksi. Kunnanhallitus äänesti Hausjärvellä tällä viikolla kuntaliitosta vastaan, joten myönteisyys ei ole kovin vahvalla pohjalla.

Hämeen Sanomat kysyi viime viikolla kaikkien kolmen kunnan valtuutetuilta äänestävätkö he liitoksen puolesta vai vastaan. Valtuutettujen vastaushalukkuus jäi heikoksi, mutta avoimesti vastanneiden kanta näyttää vahvistavan ennakkoaavistuksia.

Riihimäellä valtuutetuista noin puolet vastasi. Vastauksista vain kaksi oli kielteistä ja kolme pohti kantaansa. Liitosta vastustivat demarien Kirsti Tolvanen ja Kirsti Leskenmaa.

Vaikka Hausjärven valtuutetuista valtaosa näytti päättäneen, että päätös tehdään ja kerrotaan vasta valtuustossa, neljäsosa kertoi jo nyt ratkaisunsa. Puolesta äänestävät Kari Masalin, Päivi Pottonen ja Pentti Kala löytyvät demarien riveistä. Muut vastustavat liitosta.

Lopelta enemmän kuin joka kolmas valtuutetuista vastasi kyselyyn, mutta vastanneista vain keskustan Satu Myllykoski sanoo kannattavansa liitosta. Yksi valtuutettu ei ole vielä päättänyt kantaansa ja loput vastustavat.

Jos kyselyyn nyt vastasivat Hausjärveltä ja Lopelta vain vahvasti kielteisellä kannalla olevat, voisi jäädä mahdollisuus, että vaikenevat ovat lopulta liitoksen puolella. Silloin liitos voisi toteutua. Näin, jos Riihimäki äänestää liitoksen puolesta.

Riihimäki voi myös jatkossa lähteä valmistelemaan uudelleen kuntaliitosta vain toisen naapurinsa kanssa, jos jommankumman kunnanvaltuustossa maanantaina 28. syyskuuta syntyy kuntaliitoksesta myönteinen päätös. HÄSA

Menot