fbpx
Kanta-Häme

Suuri Cold Response -talvisotaharjoitus alkaa Norjassa – Suomi ja Ruotsi ovat ainoita harjoitukseen osallistuvia maita Naton ulkopuolelta

Puolustusvoimien vajaan 700 sotilaan harjoitusjoukko matkustaa Norjaan loppuviikosta.
Cold Response -harjoitus järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran Suomi oli mukana vuonna 2016. Vuoden 2020 harjoitus keskeytettiin koronatilanteen vuoksi.
Cold Response -harjoitus järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran Suomi oli mukana vuonna 2016. Vuoden 2020 harjoitus keskeytettiin koronatilanteen vuoksi. Lehtikuva/ / AFP / GEIR OLSEN

Norjan puolustusvoimien johtama suuri Cold Response -sotaharjoitus alkaa tänään eri puolilla Norjaa. Kansainväliseen talviharjoitukseen osallistuu noin 30  000 sotilasta vajaasta 30 maasta. Suomi ja Ruotsi ovat ainoat valtiot Naton ulkopuolelta.

Suomen Puolustusvoimista harjoitukseen osallistuu noin 680 henkilöä, joista noin kaksi kolmasosaa on varusmiehiä. Harjoitusjoukon pääkalustona ovat telakuorma-autot, Leopard 2A4-taistelupanssarivaunut sekä raskaat raketinheittimet.

Puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen maaliskuun 18. päivästä huhtikuun toiseen päivään saakka.

Maavoimien mukaan harjoituksen tarkoituksena on kehittää joukkojen suoritus- ja toimeenpanokykyä sekä valmiutta toimia arktisessa ja kansainvälisessä ympäristössä. Suuri osa harjoitusjoukoista tulee Maavoimien valmiusyksiköistä.

Suomalainen taisteluosasto toimii Cold Response -harjoituksessa osana ruotsalaista prikaatia. Ruotsi lähettää harjoitukseen noin 1  600 sotilasta.

Suomalaisten harjoittelupaikka on Maavoimien mukaan Narvikin ja Bardufossin alueella. Kokonaisuudessaan harjoitus tapahtuu Etelä-, Keski- ja Pohjois-Norjassa.

Cold Response -harjoitus järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran Suomi oli mukana vuonna 2016. Vuoden 2020 harjoitus keskeytettiin koronatilanteen vuoksi.

Norja on kutsunut harjoitukseen ulkomaisia tarkkailijoita Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin sääntöjen mukaisesti. Kutsun sai myös Venäjä, joka kuitenkin kieltäytyi lähettämästä tarkkailijoitaan Norjaan.

Menot