Kanta-Häme

Suuri Jeffrey Cambell vei pienen yrityksen Bat-kengät

Pienen katumuotiyrityksen Cloudberry Ladyn Bat-kengät ovat ilmestyneet amerikkalaisen kenkäjätin Jeffrey Cambellsin myyntiluetteloihin.

– Kaikki näkevät, että kyseessä on hyvin tarkalleen sama malli, Cloudberry Ladyn yrittäjä Tuulia Lautamaja sanoo.

Hän ei sano, että Jeffrey Cambell on varastanut hänen yrityksensä mallin. Hänen mukaansa yhdennäköisyys ja ajoitus viittaavat plagioinnin mahdollisuuteen.

Kuvat nettiin…toissa keväänä

Tuulia Lautamaja on erityisen harmissaan siitä, että suuri jalkineyritys käyttää mikroyrityksen julkaisemaa mallia.

– Jos Jeffrey Cambell halusi mallin, yritys olisi voinut myös ostaa sen meiltä edullisesti.

Lautamaja ja Emma Metso suunnittelivat yhdessä The Bat -kengät. Emma Metso tekee Hämeen ammattikorkeakoulun lopputyötään Cloudberry Ladyssä.

Malli esiteltiin julkisesti viime vuoden helmikuussa Helsinki Lolila Convention -tapahtumassa. Keväällä kuvat kengistä menivät nettiin. Kengät ilmestyivät Jeffrey Cambellin nettisivuille pari viikkoa sitten The Bat Girl -nimisinä.

– Asiakkaani otti yhteyttä ja kysyi, eivätkö Jeffrey Cambellin kengät olekin kopio meidän kengistämme.

Lautamaja otti yhteyttä Jeffrey Cambelliin, mutta ei ole saanut yrityksestä mitään vastausta. Hän epäilee, että Jeffrey Cambell harrastaa muutenkin toisten mallien kopiointia.

– Kun selailee kuvia heidän ja muiden valmistajien kengistä sosiaalisessa mediassa, syntyy käsitys, että muiden malleja on käytetty heidän suunnittelussaan.

Lautamaja on kuullut, että Yhdysvalloissa muotoilusta tuotteesta tulee uusi tuote, kun siinä on seitsemän eroavaisuutta. Hän ei epäile, etteikö Jeffrey Cambellin Bat-kengistä löydy nämä seitsemän eroavaisuutta.

– Emme voi tehdä asialle mitään, Lautamaja toteaa.

Lähempänä…lepakkoa

Silmämääräisesti kengissä on erona Jeffrey Cambellin terävämpi korko ja mokkanahka materiaalina. Cloudberry Lady on kuitenkin valmistanut kenkiä myös kapealla korolla.

– Teemme kaiken tilaustyönä. Meiltä saa kengät myös mokkanahalla, mutta suosimme pintanahkaa, koska se on helppohoitoisena suositumpaa, Emma Metso kertoo.

Cloudberry Ladyn Bat-kengät ovat hieman lähempänä oikeaa lepakkoa kuin Jeffrey Cambellin kengät. Rakenteellisia eroja on jo siksi, että Jeffrey Cambellin kengät valmistetaan sarjatyönä soina erinä. Cloudberry Lady valmistaa tuotteet itse käsityönä.

Hämeen Sanomat pyysi sähköpostilla Jeffrey Cambelliltä kommenttia Bat-kenkien kopioinnista. Yritys ilmoitti, että se vastaa ”niin pian kuin mahdollista”.

Jeffrey Cambell on ympäri maailmaa kenkiä myyvä yritys, jonka kotipaikka Los Angelesissa. Muun muassa Zalando myy sen kenkiä nettikaupassa. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic