Kanta-Häme

Suuria tunteita ja elämyksiä

Johanna Kyläkosken lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluivat vanhempien ravihevoset Kaustisella.

– Kun olen lapsesta saakka touhunnut hevosten kanssa, halusin niistä myös ammatin. Vanhemmat olivat eri mieltä, Johanna kertoo.

Lukion jälkeen Johanna opiskeli vuoden hotelli- ja ravintola-alaa.

– Seuraavan lukuvuoden ensimmäisenä päivänä kurvasinkin Kaustisten ravikouluun. Siinä meni aikansa ennen kuin sain vanhempani vakuuttuneeksi siitä, että tämä on se juttu, mitä haluan tehdä. Hevosenhoitajana ei tietenkään rikastu, mutta koen saaneeni jokaisena päivänä niin paljon hienoja tunteita ja elämyksiä, että se voittaa rahallisen rikkauden.

Ravikoulusta valmistuttuaan Johanna Kyläkoski mietti, mihin hakeutua töihin.

– Otin yhteyttä ravivalmentaja Harri Koivuseen, mutta työpaikka kaatui siihen, että asuntoa ei löytynyt. Kauan olin jo ajatellut sitä, miten hienoa olisi olla töissä Markku Niemisen tallissa, ja lopulta uskalsin lähestyä häntä, Johanna muistelee.

Johanna aloitti harjoittelijana urjalalaisen ammattivalmentajan Markku Niemisen tallissa viisitoista vuotta sitten. Niemisen Urjalan tallissa on tällä hetkellä 23 hevosta ja Teivossa neljäkymmentä.

– Työni Urjalassa on ihanteellista. Meitä hevosenhoitajia on täällä kolme, ja jokaisella on oma talli. Minun tallissani hevosia on nyt yhdeksän, sillä joukkoon lukeutuu oma kasvattini vielä kilpailematon kaksivuotias Roo.

Johannan tallin ykköshevoset ovat kolmivuotias tamma Callela Eliza ja vuotta vanhempi ori Still Loving You. Callela Eliza kilpaili vastikään kolmivuotiaiden kauden pääkilpailussa Kriteriumissa, jonka voitti Niemisen tallin toinen nuori tähtihevonen Callela Leonard.

– Ellin toinen lempinimi on Angry Bird Elli. Se on hirveän kyvykäs ja mukava hevonen, mutta jos jokin asia ei miellytä sitä, se on sitten siinä. Kriteriumissa Elli teki hyvän juoksun ja hyvän ajan myös, mutta hormoniongelmat vähän painoivat päälle. Tämän kuun loppupuolella lähdemme Ellin kanssa Solvallaan V75 Breeders’ Crown -semifinaaliin.

– Se on kova kilpailu, ja jo finaaliin pääseminen olisi kova suoritus.

Matkaan lähdetään ensin hevoskuljetusautolla, Ruotsiin Suomesta Naantalin–Kapellskärin lautalla.

– Elli on hyvä matkustaja. Alkuvaikeuksien jälkeen se hyppää nykyisin innoissaan jo hevoskuljetusautoonkin.

Johanna Kyläkoskea ulkomainen työ ei kiinnosta.

– Työkaverini Suvi on ollut hevosenhoitajana Amerikassa. Kävin siellä tapaamassa häntä ja ystävääni Riikkaa. Ihan hienoa meininkiä, mutta itse tarvitsen Suomen kesän ja Kuninkuusravit, Johanna toteaa.

Kesään on taas aikaa ja Kunkkareihin, mutta Johanna rakastaa työtään ympäri vuoden.

– Työpäivä alkaa aamukuudelta hevosten ruokinnalla ja harjauksella. Katsomme, että kaikki on hyvin ja ennen lounasta ajamme hevoset. Sen jälkeen hoidamme hevosten jalat, jotka ovat ne tärkeimmät instrumentit raviurheilussa. Hevosenhoitajan työssäni olennaisinta onkin se, että osaan raportoida valmentajalle kaiken olennaisen kunkin hevosen osalta.

Johanna myös asuu samassa osoitteessa hevosten kanssa.

– On minulla vapaa-aikaakin ja vietän sitä ystävieni kanssa. Suurin osa kaveriporukastani toimii myös hevosten parissa, joten itse kunkin aika kuluu paljolti viikonlopun ravikilpailuissa. Tämä on kuitenkin valitsemani elämäntapa enkä paljon muuta kaipaa lisäksi. HÄSA

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic