Kanta-Häme

Suurin osa palasi Nummelle

Nummen koulun 4C-luokkalaisten koululakko on loppunut. Lakossa olleiden oppilaiden vanhemmat päättivät asiasta sunnuntaina.

Kaupunki esitti vanhemmille kolme vaihtoehtoa: lapset voivat joko jatkaa Nummen koulussa tai hakea loppukevääksi toissijaista koulupaikkaa. Kolmas vaihtoehto on kotiopetus.

Suurin osa oppilaista palasi viimeistään maanantaina Nummelle. Heitä palaili kouluun rehtori Mika Seppäsen mukaan jo viime viikolla.

– Viime viikolla joka päivä oli enemmän lapsia koulussa.

Viikon kestänyt koululakko sujui vanhempien mukaan hyvin ja saavutti tavoitteensa.

– Saavutimme tällä lakolla sen, että kenenkään lapsista ei ole pakko palata Nummen kouluun tämän kevään aikana, kertoo Petriina Punkari-Mäkiaho, yksi koululakkoon ryhtyneiden lasten vanhemmista.

Punkari-Mäkiahon mukaan Nummen kouluun eivät palaa tänä keväänä enää ollenkaan sellaiset lapset, joiden vanhemmat ovat hakeneet toissijaista koulupaikkaa. Heitä on maanantaisen tiedon mukaan kuusi tai seitsemän.

Jotkut vanhemmista ovat harkinneet myös kotiopetukseen hakemista.

Kevääksi muualle tai kotiopetukseen

Koululakossa olleiden lasten vanhemmat voivat hakea toissijaista koulupaikkaa tai kotiopetusta määräaikaisesti 31.5.2014 saakka.

Lisäksi kaupunki tuli sen verran vastaan, että ensi syksynä nykyinen 4C voi varmasti jatkaa väistötiloissa yhdessä Nummen koulun 5C-luokkana.

– Oli tärkeää saada kaupungilta kirjallinen lupaus siitä, että luokka on ensi lukuvuonnakin yhtenäinen, Punkari-Mäkiaho luonnehtii.

Petriina Punkari-Mäkiaho kertoo, että Nummelle palanneiden oppilaiden vanhemmat suhtautuvat lasten mahdolliseen oireiluun ”matalan kynnyksen” periaatteella.

– Jos oireita ilmenee ja tuntuu pahalta, vaihtoehdoksi jää sairausloma.

Rehtori Mika Seppänen vakuuttaa, että opiskelu pyritään järjestämään mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Osa odotti vielä päätöstä

Osa lapsista jäi Punkari-Mäkiahon mukaan vielä maanantaina kotiin odottamaan päätöstä toissijaisesta koulupaikasta Vuorentaan tai Luolajan koulussa.

– Toivomme, että jo tiistaina päästäisiin aloittamaan koulutyö uudessa koulussa.

Lähikouluihin siirtymiseen vaikuttivat muun muassa kielivalinnat.

Nummen koulun rehtori Mika Seppänen kertoo, että kouluista ollaan suoraan yhteydessä loppukevääksi koulua vaihtavien lasten vanhempiin.

Seppänen vakuuttaa, että Vuorentaan ja Luolajan kouluihin siirtyvien lasten opetus ja myös kevään arvostelut hoidetaan koulujen välillä yhteistyössä. Oppilaat saavat kevättodistuksensa luonnollisesti siitä koulusta, jossa ovat oppilaina.

Syksystä ei vielä selvyyttä

Seminaarin koulun ja Hamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun Myllymäen tilat ovat olleet vaihtoehtoina, kun loputkin koululaiset siirtyvät purettavasta Nummen koulusta väistötiloihin.

Ensi syksyn tilakysymykset ovat rehtori Mika Seppäsen mukaan vielä avoinna.

– Useampia vaihtoehtoja on kartoitettu. Seminaarin kouluun mahtuu 8–10 luokkaa. Toivon mukaan vastauksia saadaan nopeasti, niin päästään suunnittelemaan ensi syksyä.

Petriina Punkari-Mäkiahon mukaan koko Nummen koulun vanhemmat ovat olleet jyrkästi Hamkin Myllymäen tiloja vastaan.

– Siellähän ovat olleet omat sisäilmaongelmansa. Kaupungilla on asiassa kovasti töitä, koska väistötilojen on oltava kunnolliset.

Punkari-Mäkiaho toivoo, että jatkossa sisäilmaongelmiin puututaan ajoissa.

– Nummen koulurakennus on purkukuntoinen, vaikka kuinka sanotaan, että koulunkäynti voi siellä jatkua, niin silti osa henkilökunnasta ja oppilaista oireilee koko ajan. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic