Kanta-Häme

Suurin osa yrityksistä pitää kesäväen määrän ennallaan

Kolmannes yrityksistä kertoo, että taloussuhdanne pienentää jonkin verran niiden kesätyöntekijöiden määrää. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan toimialueen jäsenyrityksistä 66 prosenttia ilmoitti palkkaavansa yhtä paljon kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna.

– Lähes viidennes yrityksistä ei ollut vielä maaliskuussa tehnyt päätöstä kesätyöntekijöiden palkkaamisesta, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.

Lähes viidennes kertoi, että yrityksen tarpeisiin sopivaa kesätyöntekijää ei ole tarjolla. Esimerkiksi rakennusalalla vain alan täysi-ikäiset opiskelijat saattavat päästä käytännön töihin.

Hämeenlinnan seudulla vain 15 prosenttia yrityksistä ilmoittaa palkkaavansa enemmän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Forssan seudulla 30 prosenttia kasvattaa kesätyöntekijöidensä määrää.

Työseteli työnantajalle

Kauppakamari kiittää eräiden kuntien tukea kesätyöntekijöiden palkkaamiseen. Forssassa on käynnistetty yritysten ja yhdistysten kesätyöllistämistuki 16-vuotiaille nuorille. Tukea on mahdollista hakea kaupungin työllisyyspalveluilta kesätyöntekijän palkkauskustannuksiin.

Hämeenlinnassa on käytössä työseteli työnantajalle, joka palkkaa 16-24 -vuotiaan hämeenlinnalaisen nuoren työhön. Työnantajalle annettava tuki on 250 euroa ja työpäiviä on tänä ajanjaksona oltava vähintään 15. Hämeenlinnan malli saa pienestä byrokratiasta ja pienistä rajoituksistaan kiitosta.

Kuntien tarjoamat kesätyötuet yrityksille ovat kirjavia ja niiden säännöt vaihtelevat. Kauppakamari kehottaa yrityksiä aktiivisuuteen, jotta ne voivat hyödyntää tuen omalla alueellaan.

Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksissä on ensi kesänä tarjolla vähintään 2500 kesätyöpaikkaa. Kauppakamarin teki maaliskuussa kesätyöpaikkakyselyn jäsenyrityksiinsä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic