Kanta-Häme

Suurlukio kompastui kokoonsa

Hämeenlinnan Lyseon ja Kaurialan lukioiden yhdistäminen suurlukioksi ei toteudu Hämeenlinnassa. Suurlukion sijasta Hämeen ammattikorkeakoululta (Hamk) vapautuvista rakennuksista Myllymäessä voi löytyä paikka uudelle yhtenäiskoululle tai yhdelle lukiolle ja yhdelle yläasteelle.

Hämeenlinnan kaupungin toimialapäällikkö Antti Karrimaa sanoo, että suurlukion suunnittelu kaatui opetuksellisiin ongelmiin. Karrimaa tiivistää suurlukion huonojen puolten nousseen etuja vahvemmiksi.

Kevään aikana Hämeenlinnassa selvitetään erilaisia vaihtoehtoa käytettävissä olevien tilojen ja oppilasmäärien sovittamiseksi yhteen. Malleja on monta: yhdistää voitaisiin kaksi yläkoulua, yläkoulu ja lukio tai yläkoulu ja alakoulu.

Myllymäen yhtenäiskoulussa yhdistettäisiin samojen kattojen alle Kaurialan yläkoululaiset ja Myllymäen alakoululaiset. Karrimaan mukaan vaihtoehtona välähtää myös Lyseon lukiolaisten ja Kaurialan yläkoululaisten yhteinen koulu Myllymäessä.

Jättilukio säikäytti oppilaat ja opettajat

Myllymäen jättilukiota vastustivat sekä oppilaat vanhempineen että opettajat. Opetuksellisten heikkouksien lisäksi huolta kannettiin oppilaiden yksilöllisyyden uppoamisesta massaan yli 1000 opiskelijan opinahjossa.

OAJ:n Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Karjalainen on ilahtunut siitä, että suurlukio ei toteudu.

Suurlukion taakse ei löytynyt poliittistakaan tahtoa. Yli puolet nykyisistä valtuutetuista vastusti suurlukiota pelkkänä ajatuksena jo ennen valtuustokauden alkua (HäSa 30.12.2012).

Kantakaupungin yläkoulujen tilapulmien ratkomista jatketaan kevään aikana. Kaupungin on ratkaistava oppilaiden sijoittaminen käytettävissä oleviin kiinteistöihin, sillä uudisrakentamista ei ole nostettu vaihtoehdoksi. Lyseolla eivät tilat riitä. Kaurialassa 1950-luvun rakennuksessa koululaisia ja henkilökuntaa vaanivat ahtauden lisäksi sisäilman ongelmat.

Lukio-opetuksen siirtyminen Myllymäkeen olisi vapauttanut neliöitä yläkouluille sekä Lyseolla että Kaurialassa. Yläkoulun tarvitsemia erikoisluokkia varten Kaurialassa olisi tarvittu kuitenkin remonttia.

Hamkin kampus kasvaa Visamäessä

Hämeen ammattikorkeakoulun muuttaessa kokonaan Visamäkeen vapautuu Lahdensivun kampukselta lähes 20 000 neliötä tilaa kaupungin käyttöön. Myllymäen kiinteistöt on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla.

Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän hallitus jätti keskiviikkona kaupungille hyväksyttäväksi aiesopimuksen ammattikorkeakoulun Visamäen kampuksen tilajärjestelyistä.

Ammattikorkeakoulun rehtori Veijo Hintsanen on tyytyväinen tilajärjestelyiden etenemiseen. Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan Hamk jättäisi Myllymäen vuoden 2015 alussa.

– Koko paketti näyttää nyt etenevän, Hintsanen kiittää. (HäSa)

 

 

 

Päivän lehti

4.4.2020