Kanta-Häme

Suurlukion ohella mietitään myös jättiyläkoulua

Myllymäen kampuksen tulevaisuutta tutkivaa työryhmää todennäköisesti laajennetaan yläkoulujen edustajilla.

Hamkilta vapautuvien tilojen käyttöä on tähän asti tarkasteltu lukioiden näkökulmasta.

Tilojen käyttöä on tosin tarkasteltu osana yläkouluverkkoratkaisua. Lähtökohtana on kuitenkin ollut, että remonttia vaativat Kaurialan ja Lyseon yläkoulut siirtyisivät läheisten lukioiden tiloihin ja lukiot puolestaan Myllymäen kampukselle, jos sen tilat ovat tarkoitukseen sopivat.

Lasten ja nuorten lautakunnan työryhmälle antama selvitystehtävä oli laajempi.

Asiaa tutkimaan asetetussa työryhmässä on lukioiden edustajia sekä myös edustajat myös Hamkista ja kk Tavastialta.

Työryhmän ensimmäisessä kokouksessa listattiin sen tehtävät, jotka keskittyivät siihen ajatukseen, että lukioiden mahdollisuutta siirtyä Myllymäkeen tutkitaan, samoin muutoksen kustannuksia.

Yläkouluista tehtävälistassa mainittiin, että nykyisten tilojen peruskorjauskustannukset ja lukioilta mahdollisesti vapautuvien tilojen riittävyys yläkouluille tutkitaan. Myös yläkouluilta mahdollisesti vapautuvien tilojen jatkokäyttöä on tarkoitus selvittää.

Kaikki näkökulmat esille

Lukioiden henkilöstö, opiskelijat ja vanhemmat ovat olleet varsin laajasti suurlukiota vastaan. Asiaa sivuttiin myös vuoden viimeisessä valtuustossa.

Sen jälkeen tilaajajohtaja Markku Rimpelä onkin ehdottanut lukiotyöryhmän tehtävän laajentamista. Lasten ja nuorten lautakunta varasi työryhmää nimetessään mahdollisuuden täydentää sitä myöhemmin.

Valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) kannattaa laajentamista lämpimästi.

– On ehdottoman välttämätöntä, että työryhmä tutkii myös yläkoulujen mahdollisen siirron Myllymäkeen.

Hän viittaa Tuomelan kouluun ja toriparkkiin.

– Ettei tehdä samoja virheitä kuin niiden valmistelussa. Kaikki olennaiset vaihtoehdot ja näkökulmat on tutkittava ennen päätöksentekoa. On selvitettävä myös se, mitä maksaa lukiotilojen muuttaminen yläkouluille sopiviksi. Varmaan muutoksia tarvitaan.

Monia mahdollisuuksia

Kiemungin mukaan on tietysti myös mahdollista, että Myllymäkeen siirtyy yksi koulu, lukio tai yläkoulu, ja lopuille tiloille löytyy muuta käyttöä.

– Voihan siellä olla vaikka sopivaa tilaa esimerkiksi yrityksille. Nämä kaikki on selvitettävä.

On myös kritisoitu sitä, että Hämeenlinnassa tehdään kouluratkaisuja tilat edellä. Jostain vapautuu tilaa ja sitten sinne siirretään toimintoja enemmän tai vähemmän väkisin.

Kiemunki ja myös virkamiehet muistuttavat, että 20 000 neliötä nykyistä opetustilaa on joka tapauksessa putoamassa kaupungin syliin, kun Hamk keskittää Hämeenlinnan toimintonsa Visamäkeen.

Valtuustonkeskustelussa apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo tosin muistutti, että on myös mahdollista realisoida koko alue vaikkapa asuinrakentamiseen, jos tilat osoittautuvat kaupungin toiminnoille sopimattomaksi. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic