Kanta-Häme

Suuronen haluaa auttaa nuoria toteuttamaan omannäköisiään juttuja

Eipä tiennyt Juuso Suuronen osallistuessaan asiakkaana kulttuurialan työkokeiluun syksyllä 2014, että se polku avaisi hänelle pari vuotta myöhemmin oven Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxiin.

Unelma vakituisesta työpaikasta nuorisokulttuurin parissa toteutui viime lokakuussa, kun Arxista vapautui teknisen tuottajan pesti. Suuronen oli saanut jo aiemmin jalkansa ovenrakoon ja toimi edeltäjänsä Erno Liukkosen apurina puolisen vuotta. Hän oli myös rakentamassa kauppakeskus Goodmanin pop up -nuorisotilaa ja toimi vakituisissa nuokkaritiloissa nuorisotyönohjaajana.

– Kannatti avata suutaan oikeassa paikassa, Suuronen hymyilee tyytyväisenä.

Graffiteja ja dj-hommia Juuso Suuronen on tehnyt vuodesta 2005 lähtien.

Jo kolme vuotta myöhemmin hän teki Jyväskylässä samaa hommaa baarissa työkseen kahden kaverinsa kanssa.

– Saimme Lutakon alakertaan vapaat kädet. Pyöritimme vapaaehtoisvoimin musiikkipainotteista kahvilaa, jossa järjestimme graffiti- ja dj-työpajoja, Suuronen kertoo.

Ennen Lutakkoa koko homma lähti käyntiin vähän kuin vahingossa.

– Järjestimme Vaajakosken urheilutalolla musatapahtuman ja myimme 300 lippua loppuun kahdessa tunnissa. Sille tielle jäimme. Päädyimme tekemään dj-keikkoja ja tapahtumia, muun muassa katutanssitapahtuman Jyväskylän Kesän alaisuuteen.

Graffiteja Suuronen on maalannut aktiivisesti vuodesta 2010 lähtien.

Hän kertoo olevansa sillä saralla ”itseoppinut”, eli maalaustaito on kehittynyt kavereita ja internetiä katsellen.

– Aluksi se oli vain sellaista pientä puuhastelua uimakopin takaseinään. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut, kertoo Suuronen, jonka kädenjälkeä näkee Hämeenlinnassa tällä hetkellä kahdessa muraalissa Vanajantien varressa ja taidemuseon seinässä.

Kaupungissa on vain kaksi paikkaa, joissa graffitien tekeminen on virallisesti sallittua: toinen on Hämeensaaren Citymarketin ja moottoritien väliin jäävän skeittipaikan seinä, ja toinen seinä on Ahveniston koulun urheilukentän laidalla.

– Hämeensaaren seinä on todella kovassa käytössä. Graffitit vaihtuvat keväisin ja kesäisin lähes päivittäin, Suuronen kertoo.

Suuronen haluaisi Hämeenlinnan kansainvälistyvän tälläkin saralla. Se vaatisi löyhempää lupapolitiikkaa.

– Kaupunkikuvassa on vaikka kuinka monta talonpäätyä, peltikoppia ja betonimöykkyä, jotka vaatisivat vähän väriä. Se olisi helppo tapa Hämeenlinnan erottua katukuvallaan muista. Olen lähetellyt päättäjille asiasta sähköposteja.

Arxin teknisenä tuottajana Juuso Suuronen pitää kerran viikossa Arxin Keinusalissa matalan kynnyksen Avoin vuoro -katutanssiryhmää sekä ohjaa kouluilla tanssityöpajoja.

– Koitan nostaa katutanssikulttuuria kaupungissa. Lisäksi toteutan graffitityöpajoja, joissa ensin käydään katsomassa taidemuseon Artsi & HML -näyttelyä ja sitten käydään tekemässä lailliselle seinälle yhteisteos.

Suuronen kokoaa nuoria katutaiteesta kiinnostuneita tekemään ja tuottamaan yhteistä katutaidetapahtumaa, joka järjestetään vapunpäivänä. Pihamaalla voi kokeilla katutaidemaalausta ohjatusti, ja sisällä opetetaan breikkaamisen alkeita.

– Lopuksi järjestetään jamittelu, jossa kuka tahansa voi halutessaan käydä näyttämässä taitojaan.

Suunnitteilla on syksyksi dj- ja konemusiikkityöpaja.

Suuronen toivoo nuorten rohkaistuvan ottamaan häneen yhteyttä tapahtumien järjestämisessä.

– Olen ilomielin auttamassa sisällön keksimisessä, tilojen hankkimisessa, lupa-asioissa, valojen hoitamisessa, äänentoistolaitteissa… Onnistuminen ei välttämättä vaadi kuin tasaisen asvalttialueen ja pistorasian. HÄSA

Katutaidetapahtuma Arx-talolla Verkatehtaalla 1. toukokuuta Arx-talolla kello 11–16.

 

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic