fbpx
Kanta-Häme

Suutarikoulutusta sovitellaan Hämeenlinnaan

Koulutuskeskus Tavastia tavoittelee jalkinealan opintolinjaa.

Tampereen ammattiopiston järjestämä suutarikoulutus on päätetty lakkauttaa vuoden kuluttua, ja koulutus jatkunee Hämeenlinnassa syksyllä 2013.

Suutarikoulutuksen järjestäisi koulutuskeskus Tavastia, mutta opintolinja on suunniteltu sijoitettavan samoihin tiloihin Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelman kanssa.

Varsinaista päätöstä suutarikoulutuksen siirtymisestä Hämeenlinnaan ei ole vielä tehty. Koulutuksen aloittamisesta päättää koulutuskeskus Tavastian kuntayhtymän hallitus. Kuntayhtymän johtajan Jouni Haajasen mukaan se näyttää hyvin todennäköiseltä.

– Päätös tehdään viimeistään alkusyksystä, toivottavasti jo aikaisemmin.

Hämeen ammattikorkeakoulussa on käynnissä juhannukseen mennessä valmistuva tilaselvitys, minkä yhteydessä etsitään tilat suutarikoulutukselle.

– Etsimme tällä hetkellä täysillä tiloja koulutusta varten. Opintojen sijoittuminen muotoilun koulutusohjelmamme yhteyteen sopisi tavattoman hyvin strategiaamme, ja toisi Hämeenlinnaan lisää erityisosaamista mitä ei ole muualla, Hamkin kehitysjohtaja Pertti Puusaari sanoo.

Muutto Hämeenlinnaan kaikkien edun mukaista

Toisen ja kolmannen asteen koulutusten järjestäminen samojen seinien sisällä tukisi molempia koulutusaloja ja mahdollistaisi kustannussäästöt yhteisten tilojen ja koneiden käytön myötä.

Tulevaisuudessa suutari- ja muotoiluopiskelijat voisivat myös opintojen aikana opiskella ja työskennellä työpareina.

– Se olisi kaikkien edun mukaista. Saisimme kustannussäästöjä yhteisissä tiloissa toimimisesta ja koulutus täydentäisi Tavastian käsi- ja taideteollisen alan asukokonaisuutta. Tänä päivänä ammattikorkeakouluihin myös tullaan pitkälti toisen asteen kautta, Haajanen sanoo.

Tampereella suutarikoulutuksessa on ollut noin 50 opiskelijaa kerrallaan. Koulutettavien määrä Tavastiassa olisi suurin piirtein sama.

– Yksi ryhmä per vuosi, eli noin 20 aloituspaikkaa vuodessa.

Ala vetää opiskelijoita

Koulutuksen aloittaminen vaatii, että tarvittavia koneita ja laitteita saadaan Tampereelta. Todennäköisesti ainakin osa opintolinjan opettajista siirtyisi Tampereelta Hämeenlinnaan.

Jouni Haajasen mukaan suutarikoulutus on vetovoimaista, ja työllistyminen opintojen jälkeen alalle on hyvällä tasolla.

– Tampereella koulutukseen on ensisijaisesti hakenut noin kaksinkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden. Vaikka alalla ei ole hirveän isot työmarkkinat, niin sinne on jonkin verran tarvetta koko ajan. (HäSa)

Menot