Kanta-Häme Janakkala

Suvirannan hirsihotelli valmistuu 2022 – Hirsisaunan pitäisi olla pystyssä jo tulevana kesänä

Yrittäjä Milko Tuominen (vas.) ja Kontio-edustaja Kalevi Virtanen esittelivät Suviranta-suunnitelmia torstaina Janakkalan valtuustosalissa. Kuva: Esko Tuovinen
Yrittäjä Milko Tuominen (vas.) ja Kontio-edustaja Kalevi Virtanen esittelivät Suviranta-suunnitelmia torstaina Janakkalan valtuustosalissa. Kuva: Esko Tuovinen

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, Turengin Suvirannassa toimii hirsistä rakennettu hotelli kolmen vuoden kuluttua. Suvirannan hirsisaunan pitäisi olla pystyssä jo tulevana kesänä.

Lähes valtuustosalillinen janakkalalaisia oli torstaina kuulemassa yrittäjä Milko Tuomisen suunnitelmia. Samalla Janakkalan kunta tiedotti meneillään olevasta kaavamuutoksesta.

Suvirantaan suunnitellaan noin 3 000-neliöisen hotellin lisäksi erillistä saunarakennusta sekä pientä rakennusta, johon tulisivat wc ja melojille tarkoitetut pukeutumistilat. Sauna ja wc-rakennus aiotaan rakentaa jo tänä keväänä ja kesänä.

– Poikkeamislupahakemus on jätetty kuntaan, Milko Tuominen kertoi.

 

Paikalla oli myös Kontio-hirsitalojen edustaja, janakkalalainen Kalevi Virtanen. Suvirannan uudet rakennukset tehdään Kontion hirsistä – kuten on tehty nykyinenkin kesäkahvilarakennus.

– Hotellista rakennetaan mahdollisimman ekologinen. Käytämme luonnon materiaaleja – näytämme aasialaisille, mitä suomalainen rakentaminen on. Haluamme, että hotelli istuu ympäristöönsä, Tuominen kertoi yleisölle.

Sillä nimenomaan aasialaisille Tuominen on hotellia ajatellut. Turistibussi pääsee nopeasti hurauttamaan lentoasemalta Turenkiin.

– Meille ehdotettiin myös Saimaata hotellin sijoituspaikaksi, mutta se olisi liian kaukana Helsingistä.

Alustavassa havainnekuvassa L:n muotoinen hotelli, joka on suurimmalta osaltaan kaksikerroksinen. Siihen on suunnitteilla 38 huonetta ja yksi 54 neliön sviitti. Hotelliin tulee myös muun muassa katto-, ulko- ja sisäterassit. Katto on ruohokatto. Mahdollisesti hotelliin tehdään myös teatteritila. Kuva: ei tietoa
Alustavassa havainnekuvassa L:n muotoinen hotelli, joka on suurimmalta osaltaan kaksikerroksinen. Siihen on suunnitteilla 38 huonetta ja yksi 54 neliön sviitti. Hotelliin tulee myös muun muassa katto-, ulko- ja sisäterassit. Katto on ruohokatto. Mahdollisesti hotelliin tehdään myös teatteritila. Kuva: Ympäristöpalvelut Tuominen oy

Tuomiselle Suviranta on ollut tuttu paikka vuodesta 1995, jolloin hän poikkesi – viime vuonna edesmenneen – vaimonsa kanssa sinne syömään mansikoita.

– Ihastuimme paikan kukka-amppeleihin. Ajattelimme että täällä olisi kiva juoda kaffetta omassa kahvilassa.

 

Tuominen osti Suvirannan viime vuonna, ja sen jälkeen hän laajensi aluetta ostamalla yhdeltä perikunnalta kaksi naapuritilaa. Seuraavaksi hän teki kaavoitusesityksen kunnalle.

– Kiitän siitä, että kunnassa on suhtauduttu myönteisesti ja joustavasti suunnitelmiini.

Pornaisissa asuvan Tuomisen yritys rakentaa taloja ja pihoja eri puolilla Suomea. Hänen yhteistyökumppaninaan ja rahoittajanaan toimii muun muassa pelialan toimija Mikko Kodisoja ja hänen KEM-Ventures-yrityksensä.

Tuominen korostaa, että hän itse ei ole matkailualan yrittäjä, vaan nimenomaan rakentaja. Matkailupuolella hänen tukenaan toimii yrittäjä Juha Hietarinne.

Hietarinne kertoo olevansa jo eläkkeellä, mutta hän toimii edelleen myös yrittäjänä monella alalla, muun maussa mikrobioteknologian alalla. Matkailuala on myös hyvin tuttu hänelle.

– Tässä vaiheessa olen neuvonantaja, sillä olemme Milkon kanssa ystäviä.

Myös Hietarinne korostaa, kuinka tärkeää ulkomaalaisille on tarjota vihreyttä, ekologisuutta ja luontoa.

– Suomalaiset eivät osaa itse tätä arvostaa, koska täällä luontoa pidetään itsestään selvänä.

Hietarinne ei tässä vaiheessa kommentoi sitä, onko hän valmis lähtemään hotellin valmistuttua myös hotelliyrittäjäksi.

 

Tiedotustilaisuudessa moni osanottaja tuntui varsin innostuneelta. Paikalla oli myös kunnan luottamushenkilöitä. Esimerkiksi valtuuston puheenjohtaja Merja Taponen piti näkemästään ja kuulemastaan.

– Todella upeannäköinen suunnitelma!

Suviranta sijaitsee aivan Turengintien vieressä Hiidenjoen rannalla.