Kanta-Häme Janakkala

Suvirannan saunalle poikkeamislupa – Sauna saa olla normaalia isompi ja se saa sijaita lähellä rantaa

Sauna saa olla normaalia isompi ja se saa sijaita lähellä rantaa.
Suvirannan sauna rakennetaan Hiidenjoen rantaan niin, että sen terassi on kahdeksan metrin päässä rannasta. Saunan on määrä valmistua jo tulevan kesän aikana. Kuva: Pomo
Suvirannan sauna rakennetaan Hiidenjoen rantaan niin, että sen terassi on kahdeksan metrin päässä rannasta. Saunan on määrä valmistua jo tulevan kesän aikana. Kuva: Pomo

Yrittäjä Milko Tuominen saa Suvirannan saunalle sekä wc-huoltorakennukselle poikkeamisluvat. Janakkalan tekninen lautakunta päätti asiasta tiistaina.

Tuominen suunnittelee yhteistyökumppaniensa kanssa Turengissa Hiidenjoen rannalla sijaitsevaan Suvirantaan hotellia, jonka olisi määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua, mutta sauna ja wc-rakennus on määrä rakentaa jo tule tulevana kesänä.

Rakennukset tarvitsevat poikkeamisluvat useammastakin syystä. Ensinnäkin alueella ei ole vielä kaavaa, ja toiseksi ne eivät noudata kunnan rakennusjärjestystä.

Asemakaava on kuitenkin valmisteilla, ja sauna sekä wc-rakennus ovat tämän valmisteilla olevan kaavan mukaisia.

Kunnan rakennusjärjestyksestä suunnitelmat poikkeavat siinä, että saunan etäisyys rannasta olisi vain 8–11 metriä, kun etäisyyden pitäisi olla 25 metriä. WC-rakennuskin tulisi vain 13 metrin päähän rannasta.

Toisaalta Suvirannan nykyinen kahvila-ravintolarakennus on sekin vain kymmenen metrin päässä rannasta.

Lisäksi rakennusjärjestys määrää, ettei rantasauna saisi olla yli 25 neliömetrin suuruinen. Tämän tulevan matkailualueen saunan kooksi on tulossa 87 kerrosneliötä.

Poikkeamislupiin liittyy ehtoja. Esimerkiksi pohjaveden suojelu on otettava huomioon erityisesti maalämpöä suunniteltaessa.

Teknisen lautakunnan esityslistalla huomautetaan myös, että mikäli sauna rakennetaan maantien suoja-alueelle, sitä varten tulee hakea lupa Pirkanmaan ely-keskukselta. Vähemmällä byrokratialla siis selviää, mikäli rakennus sijoitetaan suoja-alueen ulkopuolelle eli vähintään 20 metrin päähän maantien keskilinjasta. HÄSA