Kanta-Häme

Sydämellisen samanmieliset kilpakumppanit

SDP:n puheenjohtajapaneeli veti Hämeenlinnan Raatihuoneen täyteen lauantaina.

Puolueen puheenjohtajan paikasta kisaavat Antti Rinne ja haastajat Timo Harakka sekä Tytti Tuppurainen keskittyivät puheenjohtajapaneelissa kehumaan työväenaatteen vahvuuksia ja uudistuskykyä, sekä luomaan luottamusta menestykseen tulevissa vaaleissa.

Suuria linjaeroja puheenjohtajaehdokkaista ei löytynyt, vaikka tilaisuuden juontaja haastoi jokaisen kolmikosta sellaisia vuorollaan kertomaan.

Istuvan hallituksen toimet saivat kovaa arvostelua koko kolmikolta.

Tuppuraisen mukaan hallitus lähti heti väärälle linjalle, sillä kansaa ja valtiontaloutta ei voi johtaa kuin yritystä.

Timo Harakka oli puheissaan sovittelevampi. Harakan mukaan demarit tarjoaa vaihtoehdon nykyiselle repivälle politiikalle.

– Jos voitamme eduskuntavaalit 2019, on hyvin todennäköistä, että teemme yhteistyötä myös jonkin nykyisessä hallituksessa olevan puolueen kanssa. Kaikista pitää löytää jotain hyvääkin. Eriarvoistavien leikkausten lievennykseksi hallitus on hiukan parantanut omaishoitajien asemaa ja yksinhuoltajien päivähoitomaksuja. Myös arvonlisäverotusta on muutettu, mikä on erittäin tärkeä asia monelle pienyrittäjälle.

Lännen Median tammikuussa toteuttaman kyselyn perusteella Harakalle mieluisin kumppani nykyisestä hallituksesta olisi keskusta.

Antti Rinne luonnehti hallitusta haastajiaan selvästi kärkevämmin.

– Suomea ollaan pakkoyhtiöittämässä ja -yksityistämässä. Se tarkoittaa toteutuessaan, että Suomi ei ole tämän kauden jälkeen pohjoismainen hyvinvointivaltio.

Tytti Tuppurainen keskittyi puheenvuoroissaan painottamaan kansainvälisyyttä vastaehdokkaitaan enemmän.

Hän oli huolissaan äärioikeistolaisuuden noususta Euroopassa, ja näki sosiaalidemokraatit kansainvälistä yhteistyötä vakauttavana aatteena.

– Suomi on heikko ja haavoittuvainen ilman johtajuutta. On aika, että sosiaalidemokraatit ottavat johtajuuden Suomen kansainvälisessä politiikassa.

Kuntavaalit jäivät tilaisuudessa sivuosaan.

Koko demaritrion tavoitteet ovat selvästi jo tulevissa eduskuntavaaleissa, joista odotetaan vaalivoittoa. Puolueen nousua tukevat myös viimeaikaiset mielipidekyselyt, joissa SDP on noussut suurimmaksi puolueeksi.

Kolmikosta ainoana Timo Harakka käytti puheenvuoron käsitellen kuntavaaleja. Harakan johdossa puolue lähtisi kuntavaaleihin kärkenään koulutus ja kuntien itsemääräämisoikeus.

– Emme vastusta ideologisesti yksityisiä palveluja terveydenhuollossa, mutta olennaista on, että kunnissa ratkaistaan itse, miten palvelut parhaiten järjestetään. Kuntien pitää pystyä jatkossakin järkevästi hoitamaan hankintoja, eikä kuntia pidä pakottaa yksityistämään toimivia julkisia palveluja.

– Kuntavaalit ovat myös kaikkien aikojen sivistysvaalit, Harakka julisti.

SDP valitsee puheenjohtajan viikon kuluttua Lahdessa. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic