Kanta-Häme

Sydänlanka palaa

Painomuste tuoksuu Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piirin toimistossa.

Pöydällä on komea pino uunituoreita, Kilven takaa sukutilan isännäksi -kirjoja eli janakkalalaisen veteraanin, Erkki Ylöstalon, muistiinmerkitsemiä kirjoituksia vuosilta 1922–1948.

Lähdeaineiston kirjaksi muokannut ja kirjoittanut tietokirjailija, valkeakoskelainen Seppo Satamo kiittää saamaansa aineistoa.

– Sain 130 sivua Ylöstalon ruutupaperille kauniilla käsialalla kirjoittamaa tekstiä lapsuuden vuosista sotakokemuksiin.

Viime vuonna 90 vuotta täyttänyt, Karstulassa Impi ja Niilo Lehtosen lapsista toisena syntynyt Erkki Ylöstalo on kirjannut elämänvaiheensa tarkoin muistiin – ja kirjoittaa edelleen.

– Hän eli 1930-luvun tavallista maalaispojan elämää. Oli villi ja utelias, kerkesi tehdä kaikkea – luvallista ja vähän luvatontakin, Satamo kuvailee.

Lohkottu sisältö

Lukijaa helpottaakseen Satamo jakoi kirjan neljään elementtiin.

Kehyksen hän rakensi sodan yleistilanteesta. Toisen elementin muodostavat Ilvesdivisioonan taistelut muun muassa Laatokan- ja Aunuksen Karjalassa Syvärin voimalaitoksen lohkolla. Kolmantena tulevat 24. tykkikomppanian vaiheet ja ytimenä taisteluihin osallistuneiden miesten omakohtaiset kokemukset, tykkikomppanian 1. joukkueen vaiheet.

Sydänlankana kirjassa kulkevat Erkki Ylöstalon kokemukset polvihousuisesta suojeluskuntapojaksi, taistelukenttien etulinjoille ja juoksuhautoihin sekä aina haavoittumiseen asti. Lopulta, kuin ihmetellen omaa eloonjäämistä, kirja etenee rauhan oloihin ja oman perheen perustamiseen Janakkalassa sukutilalla.

– Olimme nuoria poikia, kun lähdimme sotaan ja sodan päättyessä vanhoja miehiä, Erkki Ylöstalo kertoo.

Kotiutuessaan Ylöstalo oli 22-vuotias.

Sotilaskoulutuksensa Ylöstalo oli saanut Hämeenlinnassa, mistä ajasta kirja tuo mielenkiintoisia ajankuvia, muun muassa alokaskomppanian vaiheista Poltinaholla, iltalomista Reskalla ja puolukkamehulla olosta Vainikaisen kahvilassa.

Kilven takaa sukutilan isännäksi -kirjaa on saatavissa kirjan julkaisijalta, Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piiriltä sen toimistosta 20 euron hintaan. Kirjaa on painettu 300 kappaletta Oriveden Kirjapainossa. (HäSa)