Kanta-Häme

Sydäntalvi yllätti, kahvi lämmitti

Raju talvimyrsky on katkonut sähkölinjoja, vaurioittanut lämmönjakelua sekä puhelinverkkoa ja jättänyt vanhuksia värjöttelemään koteihinsa. Ei hätää, Suomen punainen risti ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu auttavat.

Lauantaina samaan aikaan ympäri maan järjestetty valtakunnallinen Sydäntalvi-valmiusharjoitus sujui suunnitellusti Hämeenlinnan seudulla.

Hattulassa Punojanportin asukkaat ja muutama yksin asuva vanhus evakuoitiin palvelukeskuksen alakertaan nauttimaan musiikkiesityksistä ja tarjoilusta.

Yksi evakuoiduista oli itsekin vuosikymmenien ajan SPR:n vapaaehtoistoiminnassa mukana ollut Anna Pietilä.

– Sujui oikein hyvin, kun toisessa kädessä oli avustaja ja toisessa oma tukeva keppi, Pietilä kiitteli.

Turvallisuuden takaamiseksi evakuointi kerroksesta toiseen tehtiin Punojanportilla poikkeuksellisesti hissillä. Tositilanteessa Pietilä olisi kannettu tai avustettu alakertaan portaita pitkin.

Pietilä kertoikin panneensa merkille palvelukeskuksen neulansilmät, mikäli evakuointi jouduttaisiin joskus tekemään tositilanteessa.

– Käytävät ja portaikko ovat ahtaat.

Valmiussuunnitelma toimii

SPR:n Hattulan osaston valmiusvastaavan Pia Yli-Pirilän mukaan harjoitus osoitti, että osaston valmiussuunnitelma toimii. Osaston toimintavalmiutta on koeteltu Sydäntalvi-skenaariota muistuttavassa tositilanteessa edellistalvien myrskyjen aikaan.

– Esimerkiksi viime vuonna vapaaehtoinen pelastuspalvelu oli vahvasti mukana auttamassa, Yli-Pirilä muistelee.

Hämeenlinnassa Sydäntalvi laittoi liikkeelle noin 70 SPR:n ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsentä, jotka evakuoivat noin 50 vanhusta Ilonpisarasta ja Uppsalankaaresta keskusseurakuntatalolle perustettuun evakuointikeskukseen. Janakkalassa järjestettyyn harjoitukseen osallistui yhteensä noin 70 vapaaehtoista ja vanhusta, yhteistyötä tehtiin myös kunnan taksiyrittäjien kanssa, jotka kuljettivat vanhuksia kodeistaan Juttutuvan ”evakuointikeskukseen”.

– Harjoitus paljasti, miten kova työmäärä pelkästään tällaisen tapahtuman järjestämisessä on pienelle osastolle. Tositilanteessa tulisimme varmasti myös olemaan yhteydessä taksiyrittäjiin, joilla on ammattitaitoa vanhusten kuljetukseen, Nina Linnakylä SPR:n Janakkalan osastosta kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020