Kanta-Häme

Sydänyhdistys elvytti terveysmittaukset

Monet yhdistykset ovat joutuneet luopumaan tekemistään terveysmittauksista sen jälkeen, kun kolesterolin ja verensokerin mittaamisesta ryhdyttiin reilu vuosi sitten vaatimaan yksityisen terveydenhuollon lupamaksua.

Valviran tekemän tulkinnan mukaan yhdistysten tekemät mittaukset rinnastetaan yksityiseen terveydenhuoltoon, minkä vuoksi yhdistyksiltä edellytetään maksullista toimilupaa. Kaiken lisäksi linjauksen on tulkittu edellyttävän yhdistyksiltä myös potilasrekisterin ylläpitoa. Taustalla vaikuttaa vuonna 1990 voimaan tullut laki yksityisestä terveydenhuollosta.

Lupamaksut, joihin kaiken lisäksi tuli roimat korotukset, pyörivät tuhannen euron tietämissä. Isommaksi ongelmaksi on koettu kuitenkin ajatus potilasrekisterin ylläpitämisestä.

STM ja Valvira ovat antaneet asiasta uuden ohjeistuksen, ja ohjeistus on jo postitettukin.

– Meille ei ole kerrottu mitä ohjeistus pitää sisällään, vaikka olemme sitä kysyneet. Ministeriön järjestölakimiehen näkemyksen mukaan lakia voidaan tulkita myös toisin. Optimistisena uskon, että ohjeistus olisi sama kuin järjestölakimiehen tulkinta, kertoo Suomen Sydänliiton pääsihteeri Tor Jungman.

Mitattavilta ei kysytä edes nimeä

Yksi kätensä pystyyn nostaneista yhdistyksistä oli Hämeenlinnan Seudun Sydänyhdistys, jonka vapaaehtoiset olivat tehneet terveysmittauksia erilaisissa yleisötapahtumissa joitakin satoja vuodessa.

Perjantaina, pitkän tauon jälkeen, mittauksia ryhdyttiin jälleen tekemään. Hämeenlinnan paikallisyhdistys on vuoden alusta saakka kuulunut uuteen Hämeenmaan sydänpiiriin. Uusi piiri syntyi Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sydänpiirien yhdistyttyä.

Hämeenmaan sydänpiiri hankki yhden yhteisen toimiluvan, hoiti tarvittavan koulutuksen ja näin piiriin kuuluvissa yhdistyksissä on ollut mahdollista aloittaa mittaukset uudelleen.

– Potilasrekisteriä ei tarvita, koska kaikki mittaukset tehdään anonyymisti. Mitattavilta ei kysytä nimeä saati potilastietoja, kertoo terveyspäällikkö Jaana Niemelä sydänpiiristä.

Sydänpiiri on kouluttanut mittauksia varten jo noin 40 vapaaehtoista mittaajaa. Mittaajat ovat joko eläkkeellä tai vielä työelämässä olevia, vapaaehtoisia terveydenhuollon ammattilaisia. Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen lisäksi koulutukseen ovat osallistuneet mm. Forssan ja Hauhon yhdistysten edustajat.

Seulontaluonteista toimintaa

Hämeenlinnan paikallisyhdistyksen varapuheenjohtaja Marja-Liisa Heino kertoo yhdistyksen mittaavan vain kokonaiskolesterolia sekä verenpainetta. Joissain tapauksissa voidaan katsoa myös verensokeri, jota tosin tekee laajemmin paikallinen diabetesyhdistys.

Mittauksia tehdään joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Lukiokadun toimitiloissa, mutta myös erilaisissa tapahtumissa.

Sydänyhdistykset ympäri maata ovat tehneet kymmeniätuhansia seulontaluonteisia terveysmittauksia vuosittain. Mittausten merkitystä liiton pääsihteeri kuvaa suureksi.

– Ne ovat eräänlainen sisäänheitto terveysneuvontaan. Mittausten perusteella annetaan elämäntapoihin liittyvää neuvontaa, mutta tarvittaessa myös ohjataan terveyskeskukseen kontrolliin.

– Yhdistykset eivät tee lääkärin työtä, vaan ainoastaan saattavat todeta, että arvot ovat korkealla ja antavat terveysvalistusta.

Mittaukset ovat osaltaan olleet edistämässä väestön kolesterolitason laskua, mikä puolestaan on vaikuttanut sepelvaltimotautikuolleisuuden laskuun runsaan 30 vuoden aikana. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic