fbpx
Kanta-Häme

Syksy tuo Hämeenlinnaan yt-neuvottelut

Syksy käynnistää Hämeenlinnan kaupungissa yhteistoimintamenettelyn (yt). Johtavien virkamiesten tehtävät muuttuvat, kun kaupunki ottaa ensi vuoden kesäkuun alussa käyttöön uuden toimintamallin ja luopuu tilaaja-tuottaja -mallista.

Uudella toimintamallilla valmistaudutaan maakuntahallintoon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksiin.

Henkilöstöjohtaja Anne Iijalainen kertoo kaupunginhallituksen päättäneen ennen juhannusta,henkilöstöä koskevista ohjeistuksista. Ketään ei irtisanota, mutta tehtävät saattavat muuttua.

Soten mukana siirtyy kaupungilta maakunnalle noin 1 300 työntekijää. Erilaisissa sosiaali- ja terveyshuollon tarvitsemissa tukipalveluissa, asiantuntijatehtävissä ja hallinnossa työskentelevien määrä kasvattaa vielä siirtyvien päälukua.

Muutoksen jälkeen kaupungin palkkalistoille jää vielä runsaat 2 000 työntekijää.

– Vasta syyskuun 12. päivän jälkeen tiedetään, minkälainen kaupungin uusi toimintamalli on. Siihen saakka kaupunginvaltuustolle valmistellaan vaihtoehtoja, joista ei vielä ole olemassa esityksiä.

Syyskuun kokouksessa kaupunginvaltuusto päättää johdon tehtävistä ja samalla ratkeaa onko kaupungissa yksi vai kaksi kaupunginjohtajaa. Istunnossa ratkaistaan myös lautakuntien määrä.

Uuden kunnan kaupunginvaltuuston kokoa on jo päätetty supistaa nykyisestä 59 valtuutetusta 51 valtuutettuun. Lautakuntien jäsenmäärä on vielä päättämättä.

Maan hallitukselta on nyt saatu odotettu linjaus, että sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kunnilta maakunnan järjestettäväksi. Se vahvistaa, että sote-lautakuntaa ei enää tarvita.

– Valtuustossa päätetään, montako lautakuntaa tarvitaan ja mitkä niiden tehtävät ovat. Alustavasti on kaavailtu kolmea tai neljää lautakuntaa.

Varhaiskasvatus, sivistystoimi, nuoret, kulttuuri ja liikunta, tekninen toimi ja elinvoima jäävät edelleen kaupungin hoidettaviksi ja ryhmiteltäväksi lautakunnille.

Yt-neuvottelut käynnistyvät heti valtuuston päätettyä uudesta organisaatiosta.

– Liikkeelle lähdetään ylimmästä johdosta. Sen jälkeen neuvotellaan päällikkötason kanssa. Työntekijätasolla työt jatkuvat kuten ennenkin, mutta joitain tehtäviä tullaan täsmentämään ja työt saatetaan järjestää uudella tavalla. Esimies saattaa myös vaihtua, kertoo Anne Iijalainen.

Yt-neuvottelujen koko kierros käydään ensi maaliskuun loppuun mennessä. Uusi organisaatio otetaan käyttöön 1.6. 2017. HÄSA

Menot