Kanta-Häme

Syksyllä amk-valintakokeet siirtyvät digiaikaan – Samalla hakemuksella pystyy hakemaan eri yksiköihin

Digiaika jättää pääsykokeiden päällekkäisyyden ja hakuviidakon historiaan.
Tänä keväänä pääsykokeissa täytetään vielä paperilomakkeita, mutta syksyllä valintakoe tehdään omalla läppärillä. Kuva: Sara Aaltio
Tänä keväänä pääsykokeissa täytetään vielä paperilomakkeita, mutta syksyllä valintakoe tehdään omalla läppärillä. Kuva: Sara Aaltio

Syksyllä ammattikorkeakoulujen pääsykokeet muuttuvat digitaalisiksi. Opintosihteeri Antti Viiman Hämeen ammattikorkeakoulusta pitää muutosta loistavana, sillä se helpottaa sekä opiskelijoita että järjestäjiä.

– Kun koe siirtyy sähköiseen maailmaan, tarkistamisen tekee kone ja säästyy satoja kiloja paperia. Opiskelijat voivat valita itselleen sopivan korkeakoulun, jossa ottavat osaa valtakunnalliseen kokeeseen ja säästyy matkustamista, Viiman perustelee.

Hakuprosessi helpottuu, kun samalla kokeella pystyy hakemaan saman alan eri yksiköihin.

Ennalta on korostettu myös pääsykokeisiin valmentautumisen kevenemistä. Pänttäys voi Viimanin arvion mukaan vähetä, muttei valmentautumisesta päästä kokonaan eroon.

– Jos hakeutuu tekniikan alalle, on hallittava matematiikkaa ja selviydyttävä valintakokeen tehtävistä. Yhteisen osuuden lisäksi tekniikan alalle pyrkivillä on kokeessa erillinen osio, Viiman kertoo.

Hamkin vararehtori Janne Salminen on mukana kansallista pääsykoeuudistusta valmistelleen hankkeen ohjausryhmässä.

Salminen kertoo uudistuksen tavoitteena olevan, että yhä useampi pääsee opiskelemaan suoraan ylioppilastodistuksella tai toisen asteen tutkinnolla.

Kun aikaisemmin joka viides ylioppilas on päässyt suoraan arvosanoillaan opiskelemaan, jatkossa vain yksi kolmesta ylioppilaasta suorittaisi valintakokeen.

– Opiskelija valitsee jo yhteishakulomakkeessa itselleen sopivan kokeen johon osallistuu. Kokeita järjestetään viikon aikana useina eri päivinä ja eri kellonaikoina ja eri korkeakouluissa, kertoo hakuneuvoja Kirsi Suoniemi Hamkista.

Käytännössä Ouluun opiskelemaan havitteleva voi siis suorittaa halutessaan kokeen Hämeenlinnassa. Tekniikan ja kauppatieteen koulutusaloilla on jo käytössä yhteishaku, mutta digitaalisuus on niilläkin uutta.

Opiskelijoilla on edessään syksyllä uusi tilanne hakulomakkeen jättövaiheessa. Lomake täytetään netissä ja sen avautuessa on toimittava ripeästi, jos haluaa toiveidensa toteutuvan.

– Nopeat syövät hitaat. Valintakoesaleissa on paikkoja rajallisesti. Jollei pidä kiirettä, voi oman toivepaikkakunnan koesali täyttyä ja on lähdettävä muualle, Suoniemi toteaa.

Valtakunnallisen digitaalisen valintakokeen käyttöönotto muuttaa myös kokeen sisältöä ja pisteytyksen painotuksia.

Lähes kaikki oppilaitoskohtaiset kokeet poistuvat, mutta kulttuurialoilla järjestetään edelleen erillisiä soveltuvuuskokeita. Myös muita erityisvalintajärjestelyitä on edelleen käytössä. Esimerkiksi media-alalle on suoritettava yhteishaun jälkeen ennakkotehtävät.

– Opiskelemaan pitäisi päästä ensisijaisesti lukion ja ammatillisten opintojen pohjalta, kertoo Janne Salminen.

Pääsykoe mittaa yleisessä osiossa kaikilta päätöksentekotaitoja sekä kieli- ja viestintätaitoja.

Koulutusalakohtaisesti lähes kaikki suorittavat matematiikan osuuden. Tekniikan alalle on oma matemaattis-luonnontieteen koeosuus. Sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoito sekä humanistisella ja kasvatusaloilla on lisäksi eettisiä taitoja mittaava koeosuus. HäSa

Syksyllä käyttöön

Opiskelijavalinnat tapahtuvat ensisijaisesti todistuksen arvosanoilla.

Valinnassa painottuvat matematiikka ja luonnontieteet, joita painotetaan sekä todistuksen että valintakokeiden pisteytyksessä.

Digitaalinen valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen valintakoe syksyllä 2019.

Kaikki ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet yhteiseen valintakokeeseen.

Lisätietoa: opintopolku.fi; ammattikorkeakouluun.fi; hamk.fi

 

Päivän lehti

7.7.2020