Kanta-Häme

Synnytykset eivät katoa Kanta-Hämeestä

Kanta-Hämeen keskussairaala hoitaa jatkossakin oman alueensa synnyttäjät.

Näin uskovat sekä Taysin alueella sosiaali- ja terveydenhuollon selvitystä tekevä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen että Taysin hallintoylilääkäri Erkki Kujansuu.

Kujansuun mukaan Taysilla ei ole minkäänlaisia intressejä eikä toisaalta käytännön mahdollisuuksiakaan lähteä kasvattamaan synnytysten määrää.

Päinvastoin, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tarvinnee jatkossakin Kanta-Hämeeltä apuja omien synnytysruuhkiensa purkamiseen. Kiireisimpinä aikoina synnyttäjiä on ohjattu Tampereen seudulta Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

– Hämeenlinnassa tullaan varmasti synnyttämään niin pitkään, kuin synnyttäjiä riittää. Perinteinen yhteistyö Taysin ja Kanta-Hämeen välillä synnytyksissä toki jatkuu, Kujansuu sanoo.

Alle 32-viikkoisina syntyvät lapset pyritään synnyttämään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, jonne ohjataan myös riskisynnyttäjät. Kanta-Hämeen keskussairaalassa syntyy vuosittain noin 1 700–1 800 vauvaa, ja synnytysten määrä on ollut viime vuosina kasvussa.

Maakunnassa elää kova huoli keskussairaalan tulevaisuudesta. Omaa sote-ehdotustaan ministeriölle työryhmänsä kanssa hahmotteleva Rauno Ihalainen rauhoittelee kuitenkin kantahämäläisiä.

– Kanta-Häme on jo yksin väestöpohjaltaan sen kokoinen, että keskussairaalan säilyminen on siellä hyvin perusteltua.

Saman viestin Ihalainen kertoi muiden selvityshenkilöiden kanssa viime viikolla Hämeenlinnassa vieraillessaan.

Eri alojen päivystystä tarvitaan

Sairaalan tulevaisuuden kannalta keskeisessä roolissa on nähty juuri synnytykset, mutta myös riittävän laajan päivystystoiminnan säilyminen.

Se tiedetään, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen on tulossa muutoksia ja muun muassa sairaaloiden välistä työnjakoa mietitään uudelleen.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi erityisen paljon valmiutta vaativien toimenpiteiden ja leikkausten keskittymistä yliopistosairaaloihin. Kanta-Hämeen keskussairaalan näkökulmasta näköpiirissä ei kuitenkaan ole minkään päivystysvalmiuden lopettamista.

– Päivystysten näkökulmasta haaste on, että miten osaava työvoima saadaan säilytettyä sairaaloissa. Päivystäviä yksiköitä kuitenkin tarvitaan ympäri sairaalaverkkoa, ja Kanta-Hämeessäkin pitää jatkossa olla useiden erikoisalojen päivystystä, Rauno Ihalainen summaa. (HäSa)

Mainos