fbpx
Kanta-Häme

Synnytyssairaaloiden määrää pohditaan vielä

Sairaalat leimaavat nyt sote-keskustelua, vaikka uudistuksessa on kyse paljon suuremmasta kokonaisuudesta. Näin pohtivat valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee torstaina medialle järjestetyssä taustatilaisuudessa.

Sairaaloista kuitenkin puhuttiin. Synnytyssairaaloita saattaa loppujen lopuksi uudistuksessa tulla enemmän kuin laajan päivystyksen 12 keskussairaalaa.

Kanta-Hämeessä on oltu hyvin huolestuneita nimenomaan siitä, että synnytykset ehkä siirtyvät johonkin muualle.

Huolena on se, että synnytysten mukana siirtyy useiden muiden erikoisalojen päivystys.

– Keskussairaaloiden välille ei ole tulossa statuseroa, vaikka 12 sairaalaan tulee laaja päivystys ja loppuihin suppeampi, korostaa ministeriön sosiaali- ja terveyspalveluosaston johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Hänen mukaansa laajan päivystyksen ja suppeamman päivystyksen sairaaloiden ero ei ole niin jyrkkä kuin julkisuudessa on väitetty.

– Kaikki keskussairaalat päivystävät edelleen ympäri vuorikauden. Synnytyssairaaloiden määrää pitää vielä pohtia saavutettavuuden näkökulmasta.

Synnytyssairaalassa pitää olla ympärivuorokautisesti päivystämässä mm. anestesialääkäri, gynekologi ja lastenlääkäri.

– Vaatii päivystysasetuksen muutosta, jos jostain luovuttaisiin. Sitä pitää tarkastella ennen kaikkea turvallisuus näkökulmasta. Joka tapauksessa ainakin gynekologi ja anestesialääkäri tarvitaan.

Voipio-Pulkki muistuttaa, että ympärivuorokautiseen päivystysrinkiin tarvitaan jokaiselta erikoisalalta kymmenkunta erikoislääkäriä.

– Erillisiä synnytyssairaaloita ei tule. Synnytykset ovat joka tapauksessa keskussairaaloiden yhteydessä.

Synnytysosaston alarajana pidetään noin 1000 synnytystä vuodessa. Voipio-Pulkki sanoo, että se voisi olla hieman korkeampi.

Esimerkiksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa on vuosittain noin 1700 synnytystä.

Keskustelu siitä, minne tulee laajaa päivystystä ja minne suppeampaa, jatkuu varmasti ainakin niin kauan, että aiheesta laaditut kartat tulevat julkisuuteen ja siitä tehdään esitys.

Se tapahtuu joskus keväällä. Sen tarkemmin asiaa valmistelevat virkamiehet eivät suostu arvioimaan ajankohtaa. Päivystysasetusta tarkistetaan puolen vuoden kuluessa. HÄSA

Menot