fbpx
Kanta-Häme

Synnytysten jatko voi sittenkin olla uhattuna

Kanta-Hämeen keskussairaala saattaa menettää aiemmin arvioitua enemmän kirurgisia leikkauksia ja toimintaa muihin sairaaloihin.

– Nyt näyttää siltä, että meiltä voidaan siirtää esimerkiksi merkittävä osa pehmytkudoskirurgia laajan päivystyksen sairaaloihin, käytännössä Tampereelle. Se taas merkitsee, että myös synnytyksiä on vaikea jatkaa.

Oma Häme -ohjausryhmän puheenjohtaja Iisakki Kiemunki ilmaisi huolensa avatessaan sosiaali- ja terveysministeriön (stm) muutosjohtaja Sinikka Salon aluetilaisuuden Hämeenlinnassa maanantaina.

Sote-uudistukseen liittyvä lausuntokierroksella oleva keskittämisasetuksen sisältö alkaa hahmottua, kun ministeriön sairaanhoitopiirien kuulemiskierros etenee.

Sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvosen mukaan tulevilla erikoissairaanhoidon yhteistoiminta-alueilla ei olisi niin laajoja vapauksia sopia päivystyksen ja työnjaon järjestämisestä kuin valmistelussa on ollut esillä. Erilaisten toimintojen keskittämisen sisältö alkoi tarkentua viime viikolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kuulemistilaisuudessa.

– Väestön hoidon turvaaminen on tässä joka tapauksessa etusijalla. Sairaanhoitopiireillä on aikaa 10.9. saakka vaikuttaa asetuksen sisältöön. Jos useilla sairaanhoitopiireillä on yhtenäinen näkemys, sitä tuskin voidaan sivuuttaa, Juvonen pohtii.

Forssan yllättävä irtiottosuunnitelma maakunnan Oma Häme -sotevalmistelusta nousi vahvasti pinnalle muutosjohtajan vierailulla.

Forssassa hyvinvointikuntayhtymä (hyky) valmistautuu perustamaan yhteisyrityksen yksityisen sote-yrityksen kanssa. Asiasta on tarkoitus tehdä päätös jo tällä viikolla keskiviikkona.

Sekä Hannu Juvonen että Oma Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindberg uskovat maakunnallisen yhteistyön edelleen jatkuvan. Oma Hämeen ohjausryhmä kokoontuu perjantaina kartoittamaan ja kuulemaan Forssan tilannetta.

Suomen hallitus tulee kertomaan vielä ennen juhannusta sote-lakien päälinjanvedot, joiden uskotaan helpottavan maakunnallista valmistelua ja hälventämään epätietoisuutta.

Valtiovarainministeriön hallintoneuvos Auli Walli-Lintu alleviivaa, etteivät uusi sote- ja maakuntalainsäädäntö mahdollista minkäänlaista yhteisyritystä, jossa julkinen toimija olisi tuottamassa markkinaehtoisesti palveluja yksityissektorin kanssa.

Walli-Lintu toteaa, että nykytilanteessa yhteistyritykset ovat mahdollisia. Tuleva laki tulee hänen mukaansa kuitenkin erittäin todennäköisesti antamaan maakunnille mahdollisuuden irtisanoa tällaiset sopimukset. HÄSA

Menot