Kanta-Häme

Synttärisankareina Suomi ja Sibelius - katso kuvia itsenäisyysfantasiasta

Tuskin mikään kuvaa hämeenlinnalaisten itsenäisyyspäivän juhlintaa paremmin kuin Itsenäisyysfantasia: HPK:n kotikentällä esitetään pääosin paikallisvoimin tehty esitys, joka on puolestaan rakennettu Jean Sibeliuksen musiikin ympärille.

Ainakin varmuudella voi sanoa, että jäähallissa oli yleisöä.

Viidettä kertaa järjestetty Itsenäisyysfantasia oli edellisvuotta perinteikkäämpi ja keskittyi pääsääntöisesti Sibeliuksen tuotantoon. Runsaan tunnin aikana esityksessä kuultiin 21 musiikkikappaletta, joiden ympärille oli sovitettu kuorolaulua, voimisteluesitystä, tanssia sekä jäätanssia.

Kappaleista vain muutama oli muuta kuin Sibeliuksen käsialaa. Ohjelman koonnut Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtaja, pianisti Erkki Korhonen kertoo, että säveltäjän korostaminen oli tietoista.

– Nyt on Sibeliuksen juhlavuosi, eikä Sibelius ollut mikään populaarimuusikko, Korhonen sanoi.

Perinteikkyys näkyi ohjelmassa siinä, että tenori Tuomas Katajala sai paljon huomiota. Katajala esiintyi välillä kuoro-osuuksista vastanneen Itsenäisyyskuoron sekä orkesterin Hämeenlinna Big Bandin edessä, välillä erillisellä parvella ja välillä keskellä jäätä, kiertäen Fenix Showdancers -tanssiryhmän jäsenien saartamana itsevarmasti kuin Sibelius itse.

Katajala esitti myös Ristilukin luistellen, mikä harjoiteltiin ensimmäistä kertaa vasta esitystä edeltävänä päivänä.

Visuaalisista tanssi- ja voimisteluesityksistä vastasivat myös Hämeenlinnan voimisteluseura, Hämeenlinnan balettiopisto sekä jääesitysryhmä Icedelite. Myös Sibeliusfantasiasta tuttu Silja Ahonen esiintyi Itsenäisyysfantasiassa.

Hämeenlinnan seudun Pivotkerhon tanssipari Elias Husgafvel ja Alessandra Kuutschin toivat hämeenlinnalaisille puolestaan oman tanssiesityksensä, ja paikallisista muusikoista koostuva kokoonpano Local Voices esitti jäähallissa oman kappaleensa Kaikki vuodenajat.

Esityksen ohjaaja Juulia Tapola oli kokonaisuuteen tyytyväinen.

Erkki Korhosen mukaan Itsenäisyysfantasia nähdään hänen mukaansa myös ensi vuonna, jos häneltä kysytään.

– Rahoituspäätöksen pitäisi tulla aikaisemmin, mielellään jo helmikuussa. HäSa