Kanta-Häme

Syntyvyys laskee yhä

Suomessa syntyvyysluvut ovat jo neljättä vuotta peräkkäin laskusuunnassa. Lukuja parantavat kuitenkin maahanmuuttajat, jotka perustavat perheensä nuorempina kuin suomalaiset keskimäärin. Maahanmuuttajien perheet ovat usein isoja.

– Suomessa niin laillisille kuin paperittomillekin maahanmuuttajille on taattu yhtäläiset oikeudet neuvolapalveluihin ja äitiysneuvontaan. Tämä on auttanut heitä kokemaan olonsa turvalliseksi, sanoo terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler.

Laskevat syntyvyysluvut eivät kuitenkaan ole Gisslerin mukaan huolestuttavia. Suomi on edelleen Euroopan johtavia maita kokonaishedelmällisyysluvuissa.

Suomen tilannetta parantaa myös raskauden keskeytysten määrän väheneminen. Kätilöliiton mukaan raskaudenkeskeytysten kokonaismäärä vuonna 2012 oli Suomessa alhaisempi kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla. Vielä 1990-luvulla keskeytysten määrä kasvoi koko maassa, kunnes kouluterveydenhuoltoon ja terveystiedon opetukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota ja rahavaroja.

Gisslerin mukaan tehdyt parannukset eivät kuitenkaan ole parantaneet 1990-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneiden tietotasoa.

– Hämmästyttävää on, että noin 30-vuotiaiden suomalaisten naisten keskuudessa keskeytystilastot jatkavat edelleen kasvuaan. Epäilemme, että oppimatta jäänyt seksuaaliterveyskulttuuri vaikuttaa harvinaisen pitkälle, Gissler kertoo.

Säästöt aiheuttavat riskejä

Ainoat huolenaiheet ovat Gisslerin mukaan lastenhankinnan lykkääminen yhä kypsempään aikuisikään, ja terveydenhuollon rahavarojen supistaminen.

Lastenhankinnan lykkäämistä Gissler kertoo ymmärtävänsä opiskelukiireiden, työpaikan saamisen ja parinvalinnan vuoksi, mutta synnytyssairaaloiden ja kätilöiden määrän vähentämistä hän pitää riskialttiina kehityksenä.

– Suunnittelemattomien kotisynnytysten määrä on kaksinkertaistunut, kun sairaaloita on lakkautettu. Suunnittelemattomissa kotisynnytyksissä lapsen menehtymisriski on viisinkertainen verrattuna sairaalaolosuhteisiin, Gissler sanoo.

Tutkimusprofessori kertoi näkemyksistään Hämeenlinnassa alkuviikolla järjestetyillä Kätilöpäivillä. (HäSa)

Mainos