Kanta-Häme

Syömishäiriö on kuin tuhoisa rakkaussuhde

Maanantaina Hämeenlinnassa alkaa kerran kuussa järjestettävä syömishäiriöisten vertaistukiryhmä. Kaupungissa ei ole aikaisemmin toiminut vastaavaa ryhmää. Mistä idea syömishäiriöisten vertaistukiryhmään, vetäjä Piia Huhta?

– Kun muutin takaisin Hämeenlinnaan, vertaistukiryhmän perustaminen tuntui ihan itsestään selvältä ajatukselta. Täällä ei ole ollut vertaistukiryhmää, ja olisin itse aikoinaan todella kaivannut sellaista.

Millainen oma taustasi on?

– Pelasin tosissani jalkapalloa. Kun lopetin jalkapallon 16–17-vuotiaana ja hieman pyöristyin, ja sain kuulla siitä. Kärsin kuusi vuotta erilaisista syömishäiriöistä, ensin anoreksiasta, sitten bulimiasta ja lopuksi vähän erikoisemmasta syömishäiriöstä, jossa söin kalorittomia tuotteita. Kilpaurheilu-uran jälkeistä tyhjiötä täytin syömisen tarkkailulla.

Miten olet itse selvinnyt syömishäiriöistä?

– Hakeuduin hoitoihin, terapiaan ja kävin Tampereella vuosia vertaistukiryhmässä. Olen luonteeltani perfektionisti. Olen ollut kympin tyttö ja minulla oli visioita, mitä haluan aikuisena tehdä. Kesti aikansa, että tajusin, että pitää tehdä sellaista työtä, mistä itse pitää. Nyt työskentelen Popinossa tarjoilijana ja nautin työstäni todella paljon.

Miten koit vertaistuen?

– Siitä on ollut paljon konkreettista hyötyä. Kunhan keskustelu ei lähde kalori- tai painovertailuun.

Miten läheisten tulisi suhtautua, jos he huomaavat, että esimerkiksi lapsi kärsii syömishäiriöstä?

– Paras apu nuorelle on, kun on turvaa ja tukea ympärillä. Neuvominen ja syyttely eivät auta, sillä paraneminen lähtee itsestä.

Nuori ei yleensä halua puhua syömishäiriöstään. Miksi?

– Se kuuluu sairauteen, ettei halua myöntää sitä. Syömishäiriöstä tuntee häpeää: miksi itsensä järkeväksi tunteva ihminen tekee itselleen hallaa. Syömishäiriö on kuin rakkaussuhde. Se on kuin seurustelukumppani, eikä elämään mahdu mitään muuta. Kun tuhoisa suhde syömishäiriöön alkaa ahdistaa, alkaa eroprosessi. Puhuminen auttaa ja voimaannuttaa.

Nykyään kilpaurheilussa aloitetaan ruokavaliosta ja terveellisestä ruuasta puhuminen varhain. Mitä mieltä olet siitä?

– On hienoa, että kasvatetaan mallia terveellisestä ruokavaliosta, mutta samalla pitäisi kouluttaa lapsia ja nuoria myös hyväksymään itsensä sellaisena kuin on ja rakastamaan itseään.

Syömishäiriöisten vertaistukiryhmä kokoontuu Hämeenlinnan Kumppanuustalolla, Kirjastokatu 1, maanantaina 12. joulukuuta kello 17.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic