Kanta-Häme

Syömishäiriöisen läheinenkin tarvitsee tukea

Tamperelainen lääkäri Reita Nyberg joutui kokemaan jotain aivan outoa nelisen vuotta sitten. Hänen silloin 14-vuotias tyttärensä sai yhtäkkiä käsittämättömän raivokohtauksen.

– Se oli täydellisen ylimitoitettu kohtaus, silkkaa raivoa.

Se avasi äidin silmät näkemään, että tytär oli sairas.

– Silloin ajattelin, että jotain on nyt pahasti pielessä.

Tytär oli raivostunut siitä, että salaattiin oli laitettu kastiketta. 

Lääkäriäiti tajusi, että tyttärellä oli anoreksia.

– Olin kyllä jo vähän aiemmin kiinnittänyt huomiota tytön laihtumiseen ja siihen, että hän sanoi aina, että oli jo syönyt.

Nyt tytär on jo lähes 18-vuotias, ja on onneksi toipunut, mutta helppoja kuluneet vuodet eivät ole olleet, eivät äidille eikä tyttärelle. Nyberg kertoo, että hän tarvitsi tyttären sairauden aikana tukea ja tietoa, ja sitä hän sai Syömishäiriöliitosta ja sen paikallisesta yhdistyksestä.

Vaikka ongelma ei enää kosketa omaa perhettä, Nyberg on jäänyt toimimaan Syömishäiriöliiton Sisä-Suomen Syli -yhdistyksessä, jonka pääpaikka on Tampereella, mutta joka on aloittamassa toimintaa myös Hämeenlinnassa.

– Opin tyttäreni sairauden aikana niin paljon itsestäni ja syömishäiriöstä, että totesin, etten voi sitä tietotaitoa jättää käyttämättä.

– Sitä on pakko käyttää, sillä omaisen osa on valitettavasti aika karu. Hoitava taho huomioi omaisia tosi vähän.

Nyberg haluaa toimia aktiivisesti senkin takia, että hän on tutustunut uudenlaiseen, Britanniasta peräisin olevaan hoitomuotoon, jota hän sovelsi omaan tyttäreensäkin. Sitä hoitomallia hän haluaisi tuoda Suomeen.

– Sain tietää siitä, kun yksi syömishäiriöisen äiti kirjoitti siitä liiton nettisivulla. Sen jälkeen tilasin kirjan Britanniasta ja innostuin.

Kyse on Maudsleyn menetelmästä, joka opettaa syömishäiriöisen nuoren vanhemmille, miten sairautta voidaan hoitaa kotona.

– Suomessakin käypä hoito -suositus sanoo, että perhepohjainen hoito on tehokkain anoreksian ja bulimian hoitokonsti, mutta valitettavasti Suomessa ei tällaista hoitomallia kuitenkaan tarjota.

Nybergin mukaan menetelmän idea on siinä, että vanhemmat ottavat vastuun sairastuneen syömisestä ja painon palauttamisesta.

– Valta viedään pois syömishäiriöiseltä itseltään. Vanhemmat valvovat ystävällisesti ja lempeästi, että nuori syö sen, mitä tarvitaan ja että paino palaa normaaliksi.

Näin paino pystytään palauttamaan suhteellisen nopeasti. Aikaa menee muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen. Sen jälkeen syömisistä voidaan antaa pikkuhiljaa vastuuta nuorelle itselleen.

Hoitomuoto kuormittaa vanhempia ja sitoo heitä.

– Mutta kun hoito onnistuu ja nuori pystyy ylläpitämään painoaan omillansa, hänelle voidaan antaa ikänsä mukaista itsenäisyyttä. Silloin vanhemmat saavat oman elämänsä takaisin.

 Nyberg on sitä mieltä, että nykyään syömishäiriöisten hoitotahot aliarvioivat vanhempia.

– Suuri osa vanhemmista olisi innolla tekemässä jotain lapsensa hyväksi, kun joku vain sanoisi, mitä voi tehdä, seuraisi, neuvoisi ja tukisi.

Todellisuus on Nybergin mukaan, että vanhemmalle annetaan pari aa-nelosta ja kehotetaan lukemaan ne tai etsimään tietoa netistä. Siinä tilanteessa vanhempi on aika avuton ja eksyksissä.

Nyberg korostaa, että syömishäiriöisen vanhemmat jos ketkä hyötyvät myös vertaistuesta. Paikalliset Syli-yhdistykset järjestävät syömishäiriöisten läheisten kokoontumisia eri puolilla Suomea. Nyt toiminta on alkamassa myös Hämeenlinnassa.

– Kokoontumiseen voi tulla sitoutumatta yhtään mihinkään. Voi tulla, jos on huolissaan itsensä tai läheisensä takia. Myöskään diagnoosia ei tarvitse olla.

Hämeenlinnan pian aloittavalla ryhmällä on kaksi paikallista vetäjää, ja myös Reita Nyberg on paikalla ainakin ensimmäisessä kokoontumisessa. Hän aikoo kertoa muun muassa Maudsley-menetelmästä.

– Haluamme, että tämä menetelmä leviäisi myös Suomessa ja että menetelmästä kertova kirja julkaistaisiin mahdollisimman pian suomen kielellä. HÄSA

Syömishäiriöön sairastuneiden läheisten vertaistukiryhmä alkaa kokoontua Hämeenlinnan Kumppanuustalolla (huone 109). Toiminnan järjestää Syömishäiriöliittoon kuuluva Sisä-Suomen Syli -yhdistys. Ryhmä kokoontuu 20.10., 17.11. ja 8.12. kello 18-19.30. Info-tilaisuus 22.9. kello 18.

Menot