fbpx
Kanta-Häme

Syöpä kavahtaa marjoja

Marjat todennäköisesti ehkäisevät syöpää.

Näin toteaa ravitsemustieteiden dosentti Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

Hän on tutkinut marjojen vaikutusta suoliston aineenvaihduntaan ja paksusuolensyöpään. Yksi hänen viimeaikaisista projekteistaan käsitteli hillauutteen vaikutusta syöpäsolujen liikkuvuuteen. Syövän etäpesäkkeet syntyvät syöpäsolujen irrotessa alkuperäisestä kasvaimesta ja vaeltaessa muihin elimiin.

– Tulokset viittaavat siihen, että hilla voisi ehkäistä syöpäsolujen liikkuvuutta paksusuolensyövässä.

Tieteessä liikutaan kuitenkin aina todennäköisyyksissä. Siksi Pajari painottaakin, että tulokset vasta viittaavat marjojen vaikuttavuuteen.

Marjat niputettiin pitkään väestötutkimuksissa samaan ryhmään hedelmien kanssa. Niitä ei siis ole omana ryhmänään vielä ehditty tutkia paljoa.

– Eniten tutkimusta on Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Etenkin Yhdysvalloissa marjojen potentiaalista ollaan kiinnostuneita.

Tutkimuksissa marjojen kulutuksen on havaittu ehkäisevän mahdollisesti niin sanottuja elintasosyöpiä eli rinta- ja eturauhassyöpää, paksusuolensyöpää ja nielu- ja suusyöpää. Eniten näyttöä ulkomaisissa tutkimuksissa on saatu mustavadelmasta, joka on hillan ja mansikan sukulaismarja. Suomessa on tutkittu etenkin hillaa ja puolukkaa.

Vielä ei osata määritellä tarkkaan, mikä marjoista tekee superruokaa.

Pajarin mukaan valistunut arvaus on polyfenolit, joihin kuuluvat muun maussa erilaiset flavonoidit sekä juuri syövän ehkäisyyn yhdistetyt ellagitanniinit ja antosyaanit. Kasvit tuottavat polyfenoleja esimerkiksi puolustautuakseen. Myös marjojen sisältämä ravintokuitu ja vitamiinit edistävät terveyttä.

– En itse usko, että kyse on välttämättä mistään yhdestä yksittäisestä yhdisteestä, vaan usean tekijän yhdistelmästä.

Eläinkokeissa on havaittu, että marjoja syöneillä hiirillä syöpäkasvaimien määrä ja koko on pienempi kuin verrokkiryhmän hiirillä.

Ihmiskokeita marjojen vaikutuksesta syöpään on tehty vasta Yhdysvalloissa. Kokeet vaativat paljon resursseja ja eettisen luvan.

Syövän tutkiminen on huomattavasti vaikeampaa kuin esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien. Koska syövän kehittyminen vie kymmeniä vuosia, pitäisi myös tutkimuskohteiden seurannan kestää kauan.

Polyfenolit kestävät hyvin sekä pakastusta että kuumuutta.

– Karkea ohjenuora on, että jos marjojen väri alkaa haaleta, ovat polyfenolit hajoamassa.

Kaikkein terveellisintä marjaa hän ei lähde nimeämään. Eri marjoista saa hieman eri yhdisteitä, joten niiden kaikkien syöminen on hyödyllistä. Häsa

Menot