Kanta-Häme

Syrjäisen sijainnin menestysresepti

Harmaa arkiaamu kastelee ravintola Mandarinon uusia oranssinhehkuisia kylttejä. Henkilöautoja ja rekkoja vilahtelee valtatie 10:tä pitkin ohi Hauhon Eteläisten risteyksen.

Reilut kaksi kuukautta sitten perustetun ravintolan omistaja Soner Kaya jaksaa kuitenkin hymyillä. Ravintola luottaa kesämökkimatkailijoiden vilkastuttavan myyntiä.

– Tiedän, että aiemmin tällä paikalla sijainneille yrityksille ei ole käynyt kovin hyvin. Aion kuitenkin menestyä siistin ravintolan, hyvän palvelun ja laadukkaan ruoan avulla, Kaya sanoo.

Mandarinon ovesta astelee sisään turvakenkien parvi. Haalaripukuisia rakennusmiehiä pistäytyy kahvilla ja sämpylällä tai pasta-annoksella. Monet kyselevät ravintolasta ja vitsailevat omistajan kanssa. Kayan mukaan ravintolabisneksessä asiakkaille pitää antaa aikaa totutella uuteen.

Mestarikokin kisällistä ravintoloitsijaksi

Kaya aloitti ravintola-alalla noin 15 vuotta sitten. Silloin hän asui Turkin Alanyassa.

Kaya haki töihin ison hotellin italialaiseen keittiöön, ja sai paikan. Siellä hän työskenteli italialaissyntyisen mestarikokin oppipoikana.

Välimeren maut siirtyivät Kayan mukana myös Suomeen.

– Pidän italialaisen keittiön konstailemattomuudesta ja aitoudesta. Se sopii parhaiten omiin makunystyröihini. Uskon, että omat lempiateriani maistuvat myös muille.

Suomeen Kaya tuli kymmenisen vuotta sitten silloisen tyttöystävänsä mukana turistikäynnille Sodankylään. Yllättäen hän saikin pohjoisesta töitä. Sen jälkeen ravintoloitsijan tie on kulkenut Rovaniemen ja Oulun kautta Helsinkiin ja lopulta Hauholle.

Matkalla pohjoisesta etelään hän on ennättänyt solmia avioliiton ja saada pojan.

– Vaimoni ja poikani asuvat Helsingissä, ja matkustan sinne lähes joka ilta. Helsingissä ravintoloiden vuokrat ovat kalliita ja sijainnin on oltava hyvä. Saan nykyiset tilani neljä kertaa halvemmalla kuin Helsingissä.

Kilpailua maulla, ei hinnoilla

Taantuma on koetellut palvelualoja ja -yrityksiä. Kaya myöntää, että toisinaan tulevaisuus pelottaa, kun ystävät kertovat Helsingistä tuoreimpia konkurssilukuja.

Hänellä riittää kuitenkin uskoa ravintolansa menestykseen. Mandarino on hänen mielestään loistavalla paikalla, sillä lähellä ei ole kilpailijoita, ja kulkijoita riittää.

Hämeenlinnan keskustaan mies ei halunnut, sillä keskusta on hänen mielestään liian pieni ja täyteen ahdettu.

– Erottuminen olisi lähes mahdotonta keskustassa. Kalliit vuokrat ja ravintoloiden välinen kilpailu pakottaisivat laskemaan hintoja. Mieluummin kilpailen ruoka-annosten laadukkuudella ja maistuvuudella. (HäSa)