Kanta-Häme

Syrjintäsyytteen karistanut vankilanjohtaja haluaa palata

Turun hovioikeuden päätös hylätä työsyrjintäsyytteet (HäSa 20.11.) tuli Hämeenlinnan vankilan entisen johtajan Tuomo Kärjenmäen kannalta suotuisaan aikaan. Hänen hyllytyksensä virasta päättyy vuodenvaihteessa.

– Minulla ei ole mitään estettä tai vastenmielisyyttä palata johtamaan vankilaa Hämeenlinnaan. Viihdyin tehtävässä hyvin, vaikka ongelmia olikin, Kärjenmäki toteaa.

Hän kuitenkin kertoo, ettei ole keskustellut asiasta vielä kenenkään kanssa. Viran täytön ratkaisee lopulta Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka.

Kärjenmäki nostaa esiin, että Hämeenlinnan vankilan apulaisjohtajana työskentelee tällä hetkellä pääjohtajan poika Tuomas Vesterbacka.

– Jos minut syrjäytetään viran täyttämisestä, niin herättäähän se kysymyksiä… Aika erikoisia kytkyjä asiaan liittyy, Kärjenmäki pyörittelee.

Hämeen Sanomat uutisoi taannoin (2.11.), että Kärjenmäen hyllytyksen ajan vankilaa johtaneen Samuli Laulumaan vaimo Susanna Schugk-Laulumaa on nykyään vankilan apulaisjohtajan virassa. Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen johtajan Sauli Hautakankaan mukaan aviopari ei kuitenkaan ole ollut samaan aikaan töissä vankilassa, vaan Samuli Laulumaa on työnkierrossa hallinto-oikeuden tuomarina.

Tällä hetkellä Schugk-Laulumaa siis hoitaa miehensä vuodenvaihteeseen asti kestävää määräaikaista virkaa.

”Apulaisjohtaja hämmensi”

Tuomo Kärjenmäki työskentelee tällä hetkellä Rikosseuraamuslaitoksen täytäntöönpanoyksikössä. Hänen mukaansa Hämeenlinnan vankilan työilmapiiriongelmat eivät ole helpottaneet hänen hyllytyksensä aikana.

– Nykyiset ilmapiirikartoituksen tulokset ovat huonompia kuin silloin.

– Suurin ongelma minun aikanani oli apulaisjohtaja, joka hämmensi asioita. Toki tuli tehtyä virheitä itsekin, Kärjenmäki sanoo.

Hän menetti luottamuksensa silloiseen apulaisjohtajaan, kun sai selville tämän seurustelevan entisen vangin kanssa. Oikeusasteissa on selvitelty sitä, olisiko apulaisjohtajan pitänyt kertoa suhteesta oma-aloitteisesti ja missä määrin viranhaltijoiden perhesuhteet kuuluvat työnantajalle.

– Hovioikeus perusteli päätöksensä erittäin hyvin, Kärjenmäki kehuu.

Hän toteaa voittaneensa viime keväänä alioikeudessa käsitellyt muut henkilökunnan kanteet ”kymmenen–nolla”.

– Hovioikeudesta tuli pieni sakko, mutta rapatessa roiskuu.

520 euron sakko tuli tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Kärjenmäki paljasti tuohduksissaan toiselle virkamiehelle erään vartijan sairausloman syyn.

– Ex-apulaisjohtajani välitti terveystietoja niin ikään, mutta siitä ei ole seurannut mitään rangaistusta, Kärjenmäki toteaa.

Keskustelu päätösten jälkeen

Rikosseuraamuslaitoksessa ei ole hovioikeuden ratkaisun pohjalta tehty uusia linjauksia liittyen henkilöstön perhesuhteista ilmoittamiseen.

– Nämä ovat yksittäistapauksia, joita pitää katsoa aina erikseen. Kyse on siitä, vaarantuuko vankilaturvallisuus, Länsi-Suomen aluejohtaja Sauli Hautakangas kertoo.

– En ole vielä lukenut hovioikeuden päätöstä. Tarkastamme työntekijöiden taustat, muttemme voi tutkia laajemmalti lähipiiriä.

Hämeenlinnan vankilan tulevasta johtajasta tehdään Hautakankaan mukaan päätös ensi viikolla.

– En halua lähteä ruotimaan asioita julkisuudessa. Se aiheuttaa vain hämmennystä henkilöstön keskuudessa. Keskustellaan asiasta sen jälkeen, kun päätös on tehty.

Onko vankilan työilmapiiri heikentynyt entisestään Kärjenmäen kauden jälkeen?

– Ei ole, vaan se on parantunut ratkaisevasti.

Onko ylijohtaja Esa Vesterbackan pojan nimi esillä, kun viran täyttöä pohditaan?

– Ei ole. Ja jos olisikin, ylijohtaja ei tietenkään jääviyssyistä tekisi päätöksiä, Hautakangas vakuuttaa. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic