fbpx
Kanta-Häme

Syväsalmen uusi pesti on alkanut kiusallisesti

Harri Syväsalmen vuolaasti pulppuava puhe keskeytyy. Hiljattain perustetun Suomen urheilun eettisen keskuksen ensimmäinen pääsihteeri katsoo kännykästä sähköpostejaan Helsingin Länsi-Pasilassa Valo-talon viidennessä kerroksessa. 

Sähköpostissa on miellyttävä ja epämiellyttävä lähestyminen. 

Miellyttävän lähestymisen tarjoaa Kansainvälinen Tanssiurheiluliitto. Syväsalmi on kutsuttu uuteen työryhmään, jonka tehtävä on työstää lajin eettistä koodistoa muun muassa kilpailumanipulaatiota vastaan.

– Ei minua tanssitaitojeni takia valittu.

Syväsalmi oli vuonna 1999 perustamassa maailman antidopingtoimistoa Wadaa. Nelisen vuotta hän työskenteli myös järjestön pääsihteerinä. Syväsalmen työ ja hänen laajat verkostonsa tunnetaan urheilun kabineteissa.

Epämiellyttävä lähestyminen liittyykin niihin verkostoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriö löysi taannoisessa tarkastuksessaan väärinkäytöksiä Olympiakomitean rahankäytöstä. 

Ennen kuin Syväsalmi aloitti kesäkuun alussa eettisen keskuksen pääsihteerinä, hän työskenteli ministeriössä liikuntayksikön johtajana.

Ylen tietojen mukaan Syväsalmi oli ministeriössä moittinut tarkastusta ja pyytänyt alaisiaan etsimään raportista heikkouksia. 

Kaksi kerrosta eettisen keskuksen yläpuolella toimistoaan pitävän ja tarkastuksen kohteeksi joutuneen Olympiakomitean puheenjohtaja on Syväsalmen ystävä Risto Nieminen. 

– Voi sen sanoa niinkin, että olemme olleet Riston kanssa parhaat ystävät 42 vuotta, Syväsalmi sanoo. 

Sähköpostissa esitetään lisäkysymyksiä Syväsalmen roolista. Hyvä veli -vihjauksia ei varsinaisesti piiloteta rivien väliin. 

– Ystävyys ei ole sama asia kuin hyvä veli -verkosto. Emme me mitään ystävänpalveluksia toisillemme tee. Pienen maan etu ja haaste on se, että ihmiset tuntevat toisensa.

– Ministeriössä tarkoitus oli vain antaa mahdollisuus tehdä hyvä tarkastus. Koska me liikuntayksikössä tunsimme toimialan, halusin, että poimimme asioita tarkastajan käyttöön. Olisi hyvä tuntea paremmin toiminta, jota tarkastaa. 

Syväsalmi pitää vahvistettua taloustarkastusta hyvänä asiana, koska töppäyksiäkin on tehty. Mutta hän näkee virheiden syövän tarkastuksen uskottavuutta. 

Esimerkiksi Syväsalmi nostaa sen, että raportin mukaan Olympiakomitean olisi pitänyt kilpailuttaa yhteistyönsä Kilpa- ja huippu-urheilukeskuksen Kihun kanssa. 

– Kun Harri Holkeri oli pääministeri, Kihu perustettiin valtion rahoilla juuri sen nykyistä toimintaa varten. Ja nyt toiminta olisi pitänyt kilpailuttaa, vaikka ei edes ole toista keskusta, jonka kanssa sitä olisi voinut kilpailuttaa. Haloo!

– Suurinta jääviyttä on se, että asioista päättävät ihmiset, jotka eivät tunne niitä lainkaan.

Vuonna 1997 korkein oikeus tuomitsi Syväsalmen sataan päiväsakkoon lahjusten ottamisesta virkamiehenä. Tuomio on kärsitty, mutta se toki kaivettiin esiin, kun Syväsalmi valittiin uuteen pestiin. 

Valinnassa puolestaan nähtiin hyvän veljen henkeä. Syväsalmi oli palaveripöydissä itse vahvasti luomassa mallia, jossa Suomen Antidopingtoimikunnan ADT:n toimintaa laajennettiin Suomen urheilun eettiseksi keskukseksi. 

Kaiken vastapainona on Syväsalmen kansainvälisestikin tunnustusta saanut työura. Hänen pätevyyttään tehtävään ei voi kiistää. 

Hyvällä asialla oleva eettinen keskus on toki myös paljon muuta kuin Syväsalmi. 

Mutta silti, näyttäähän uuden organisaation alku kiusalliselta. 

Ikään kuin se sotisi itseään vastaan.

 

Menot