Kanta-Häme

Syyriaan lähetettävä rauhanturvaajia

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei näe Syyrian sisällissodan ratkaisua lähitulevaisuuden asiana. Pikemminkin tilanne on menossa huonompaan suuntaan. Kuolleita on jo ainakin 100 000 ja humanitäärinen tilanne on vaikeutunut.

– Viime syksynä oli odotus, että tilanne ratkeaa viikkojen aikana. Näin ei käynyt, Tuomioja kertoo.

Nyt hän sanoo, että tilanne voi jatkua väkivaltaisena hyvinkin pitkään, mutta YK:n turvallisuusneuvoston pitää aktiivisesti pyrkiä etsimään diplomaattista ratkaisua tilanteen selvittämiseksi.

– Sopiminen on ainoa vaihtoehto.

Rauhanturvaoperaatioon mukaan

Ulkoministeri näkee, että Syyria vaatii YK:n rauhanturvaoperaatiota aikanaan, kun rauha saadaan aikaiseksi. YK:ssa asiaa on jo pohdittu ja siihen on varauduttu ja kysytty eri mailta halukkuutta lähteä mukaan.

– En näe mitään syytä, miksei Suomi voisi olla mukana.

Suomi kuuluu myös Syyrian ystäviin, jossa on yli sata valtiota länsi- ja arabiamaista. Syyrian ystävät on muun muassa vaatinut YK:n turvallisuusneuvostolta vahvempia toimia tilanteen ratkaisemiseksi.

Viimeksi pari päivää sitten Syyrian presidentti Bashar al-Assad syytti länttä terroristien tukemisesta maassaan.

– Pitää muistaa, että Syyriaa koskevia päätöksiä ei tehdä Syyrian ystävissä, Tuomioja sanoo.

Suomi ei ole mukana pienemmässä ystävyysryhmittymässä, joka muun muassa toimittaa Syyrian oppositiolle aseita. Tuomioja muistuttaa, että EU-maat eivät saa aseistaa oppositiota. Siihen on kielto.

– Sellaisessa emme voi olla mukana.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja vieraili maanantaina Hämeenlinnassa. Hän puhui Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Paasikivi-seuran tilaisuudessa päivällä ja myöhemmin illalla Eurooppatiedotuksen tilaisuudessa. Tuomioja valaisi myös paikallisia sosiaalidemokraatteja hyvinvointivaltion kestävyydestä ja tulevaisuudesta. (HäSa)