Kanta-Häme

Syyttäjä Cannonball-käräjillä: Hämeenlinnalaisten pyörittämä huumekauppa oli järjestelmällistä

Huumekaupan keskiössä ollut kokelas joutui kiinni jäätyään kerholaisten vihan kohteeksi.
Poliisit olivat turvaamassa käräjäoikeuden istuntoa Lahdessa maanantaina. Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnissä tullaan todistamaan moottoripyöräkerholaisten pyörittäneen järjestelmällistä, Kanta-Hämeeseen keskittynyttä huumausainekauppaa. Kuva: Hämeen Sanomat
Poliisit olivat turvaamassa käräjäoikeuden istuntoa Lahdessa maanantaina. Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnissä tullaan todistamaan moottoripyöräkerholaisten pyörittäneen järjestelmällistä, Kanta-Hämeeseen keskittynyttä huumausainekauppaa. Kuva: Hämeen Sanomat

Keskiviikkona Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä tulee syyttäjän mukaan selviämään, miten järjestelmällisesti huumekauppaa pyöritettiin Kanta-Hämeessä vuosina 2016–2018.

Syytettynä on kaikkiaan 15 henkilöä, joista suurin osa oli syyttäjän mukaan rikosten tekoaikaan Cannonball MC:n (CMC) Hämeenlinnan tai Heinolan osaston jäseniä. Syyttäjän mukaan Hämeenlinnan osasto vastasi pääosin huumeiden levittämisestä ja myynnistä, mutta huumausaineet toimitettiin Heinolasta.

Latokätkö Rengossa

Syyttäjän mukaan vuodesta 2016 alkaen myynnistä vastasi hämeenlinnalaismies, joka lähti keväällä 2017 suorittamaan vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta.

Mies nimesi sijaisekseen alempana kerhon hierarkiassa olleen miehen. Syyttäjän mukaan mies ohjeisti sijaisekseen määräämänsä prospect- eli koejäsenen toimintaa vankilasta käsin, ja sai myös 30 prosentin provision huumekaupan tuotoista.

Oikeudenkäynnin pääjuttu on 12 kilon amfetamiinierä, joka prospect-jäsenen käskettiin hakea kesällä 2017 Heinolasta Hämeenlinnaan.

Puolet huumeista luovutettiin Turkuun myytäväksi, ja prospect kätki loput latoon Renkoon. Kätköpaikan tiesi syyttäjän mukaan myös ainakin kaksi muuta henkilöä. Syytekohdassa törkeästä huumausainerikoksesta epäillään muitakin henkilöitä.

Myöhemmin prospect myi kilon ja palautti kaksi kiloa huumausainetta Heinolaan. Kolmen kilon kohtalosta ei ole tietoa.

Kiinni jäänyt pahoinpideltiin

Prospect-jäsen haki lokakuussa 2017 noin 300 gramman amfetamiinierän Orimattilasta CMC Finlandin johtoon kuuluvalta henkilöltä.

Poliisi tarkkaili huumausaineiden luovutusta, ja otti miehen kiinni hänen ollessaan paluumatkalla Hämeenlinnaan. Miehen hallusta löytyi myös vankilassa olleen kerholaisen kirjoittama velkalista, joka ohjasi poliisia tutkinnassa oikeille jäljille.

Prospectin kiinni jäämistä ja muuta toimintaa kuten kerhon ulkopuolisen kuljettajan käyttöä ei katsottu hyvällä. Mies joutui törkeän pahoinpitelyn kohteeksi. Syyttäjän mukaan pahoinpitelijä oli Hämeenlinnan osaston johtohenkilö, joka halusi ”ryhdistää” prospect-jäsentä.

Oikeudessa prospect-jäsentä kuullaan etäyhteyden välityksellä, sillä hänen avustajansa ilmoitti miehen pelkäävän turvallisuutensa puolesta.

Vastaajat kiistivät suuren osan syytteistä

Syyttäjän mukaan organisaation toiminta oli luonteeltaan jatkuvaa, eikä yksittäisten henkilöiden kiinni jääminen vaikuttanut siihen. Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnin aikana tullaan todistamaan huumekaupan olleen järjestäytynyttä ja että myyntiorganisaation rakenne vastasi CMC:n kerhohierarkiaa. Syyttäjä vaatii useissa syytekohdissa käytettäväksi koventamisperustetta.

Useat vastaajista kiistivät osan syytteistä ja niiden perusteista tai syytteet kokonaisuudessaan. Vastaajien mukaan useissa syytekohdissa mainitut huumausainemäärät ja niiden arvo on määritelty syytteissä liian suureksi.

Vastaajista suuri osa myös kiisti olevansa CMC:n jäsen tai että rikoksia olisi tehty osana järjestäytyneen ryhmän toimintaa.

Oikeudenkäynnille on varattu kaikkiaan kahdeksan päivää. Maanantaina ehdittiin esitellä syyttäjän vaatimukset, vastaukset ja käsitellä pieni osa syytteistä. Suurinta huume-erää ja kahta muuta kokonaisuuden pääjuttua käsitellään oikeudessa vasta ensi viikosta lähtien.

Lue myös: Huumerikoksista epäillyt Cannonball-jäsenet olivat poliisin tarkassa seurannassa

42 syytekohtaa

Kanta-Hämeeseen keskittynyttä huumekauppaa syytetään käydyn vuosina 2016–2018.

Syytteiden mukaan organisaatio piti hallussaan ja levitti kaikkiaan noin 17 kiloa amfetamiinia.

Kokonaisuuteen kuuluu 42 syytekohtaa: törkeitä huumausainerikoksia, ampuma-aserikoksia, väkivaltarikoksia, vapaudenriisto ja lievempiä rikoksia.

Suurin yksittäinen syytekohta sisältää 12 amfetamiinikilon hallussapidon, levittämisen ja osan erästä myynnin. Kokonaisuudessa on kolme pääjuttua.

Esitutkinnan aikana poliisi takavarikoi huumausaineita, aseita ja niiden osia sekä panoksia ja räjähteitä.

Esitutkinta-aineistoa kertyi lähes 1800 sivua.

Poliisi teki myös viime syyskuussa ratsian Hämeenlinnan CMC:n kerhotiloihin. Tässä yhteydessä otettiin kiinni useita henkilöitä.

Syyttäjän mukaan 15 vastaajasta suuri osa toimi rikoksia tehdessään jengin jäsenenä ja osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Huumeet toimitettiin Heinolasta ja niiden myynnistä ja levittämisestä pääosin Kanta-Hämeen seudulle vastasi Hämeenlinnan osaston jäsenet tai kerhon toimintaan muuten liittyneet henkilöt.

Tuomio annetaan huhtikuun puolivälissä.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic