fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Karhuntien ammuskelusta uutta tietoa: Aseita käyttäneitä poliiseja ei epäillä rikoksesta, yhtä poliisia ammuttiin otsaan

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan esiselvityksen perusteella poliisit ovat toimineet hätävarjelutilanteessa. Poliiseista toinen ampui kerran, toinen viidesti.
Poliisi ampui kohti 37-vuotiasta miestä Karhuntiellä Hämeenlinnassa syyskuussa. Poliisin aseenkäyttöä koskeva selvitys on valmistunut. Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa

Syyttäjä ei aloita esitutkintaa poliisin ampuma-aseen käytöstä Hämeenlinnassa Karhuntiellä tapahtuneessa ampumatapauksessa.

Tämä tarkoittaa, että esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan paikalla ollutta poliisia rikoksesta. Asiasta teki päätöksen tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen. Kyse oli hätävarjelutilanteesta.

Hämeen poliisilaitoksen partio oli ollut hätäkeskukselta saamallaan virka-aputehtävällä perjantai-iltana 25. syyskuuta Kettumäen kaupunginosassa sijaitsevan asuintalon piha-alueella. Poliisit käyttivät aseitaan, kun 37-vuotiaan miehen epäillään ampuneen kohti poliiseja.

Hätäkeskuksen tapahtumailmoituksen mukaan poliisipartion tiedossa ei ollut etukäteen, että tehtävään olisi liittynyt erityisesti huomioon otettavaa väkivallan uhkaa. Paikalla oli poliisipartion lisäksi viisi muuta henkilöä.

Aiemmin on tullut ilmi, että taustalla oli Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksen tehtävä. Maakunnan sosiaali- ja kriisipäivystys on kuvaillut tapahtumaa vakavimmaksi vaaratilanteeksi sen historiassa.

Ammunnan aloittamisesta epäillyllä on taustallaan useita aiempia rikostuomioita väkivaltarikoksista ja luvattomista aseiden hallussapidosta. Hänet on tuomittu aiemmin muun muassa taposta ja tapon yrityksestä vankeuteen.

Kaivoi taskustaan aseen, osui poliisia otsaan

Aluesyyttäjä Hämäläisen tekemien päätösten perusteella alkutilanne oli sujunut rauhallisesti. Poliisit ja paikalla olleet muut ihmiset olivat olleet tilanteessa asiallisesti. Poliisiauton revika-kamera tallensi tilannetta.

Kesken asian selvittelyn tehtävän kohteena ollut mies oli ottanut taskustaan aseen ja ampui sillä noin metrin etäisyydeltä yhden laukauksen. Laukaus osui toista poliisia otsaan raapaisten sitä.

Tämän jälkeen paikalla olleet poliisit avasivat tulen ja ampuivat yhteensä kuusi laukausta, joista kaksi osui. Teknisen tutkinnan perusteella toinen poliisi ampui aseellaan kerran, toinen viidesti.

– Mikään ei ennakolta viitanut siihen, että tehtävään sisältyisi normaalista poikkeavaa väkivallan riskiä, aluessyytäjä kirjoittaa päätöksessään.

Viimeinen laukaus oli ammuttu, kun kohde oli noin kymmenen metrin päässä poliiseista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Miehen epäillään ampuneen Karhuntiellä poliisia kohti aseella, joka hänellä oli luvattomasti hallussa. Tomi Vesaharju / HäSa

Syyttäjä: hätävarjelutilanne

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen mukaan esiselvityksen perusteella poliisit olivat toimineet hätävarjelutilanteessa. Tilanne alkoi syyttäjän mukaan, kun mies avasi tulen kohti poliiseja.

– Poliiseihin kohdistui oikeudeton hyökkäys. Ampuma-ase oli edelleen ampujan hallussa, ja hän oli liikkunut kohti muita paikalla olleita henkilöitä, syyttäjän tiedotteessa todetaan.

Aluesyyttäjän mukaan poliisin menettelyssä on ollut kyse välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttämisestä.

– [Epäilty ampuja] on myös lähtenyt ase edelleen hallussaan poistumaan juosten ampumispaikalta sellaiseen suuntaan, jossa edellämainitut sivulliset henkilöt ovat olleet. Välitön uhkatilanne on siis ollut edelleen olemassa, aluesyyttäjä Hämäläinen toteaa päätöksessä.

Lievemmän voimakeinon käyttäminen ei syyttäjän mukaan ollut tilanteessa mahdollista tapahtuman äkillisyyden ja suojautumismahdollisuuden puutteen vuoksi.

Mies vangittu murhan yrityksestä epäiltynä

37-vuotiasta miestä epäillään murhan yrityksestä poliisin ampumisen vuoksi. Kanta-Hämeen käräjäoikeus vangitsi poliisin ampumisesta epäillyn syyskuussa todennäköisin syin epäiltynä.

Tätä varsinaista rikostutkintaa johtaa keskusrikospoliisi (krp). Esitutkinta on tällä hetkellä vielä kesken. Sen syytteennoston määräpäivä on helmikuussa 2022.

Hämeen Sanomat tavoitti viime viikolla ammunnasta epäillyn asianajajan, mutta tämä ei päämiehensä puolesta kommentoinut asiaa esitutkinnan ilmaisukieltoon vedoten.

Osuman saaneella poliisilla ei ole hengenvaaraa, ja tämä pääsi sairaalasta pari päivää ammuskelun jälkeen.

Ammunnan aloittamisesta epäilty oli sairaalahoidossa poliisia pidempään. Hän osallistui omaa vangitsemistaan koskevaan oikeusistuntoon etäältä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Jokainen poliisin aseenkäyttö tutkitaan

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Poliisilla on laissa säädetty oikeus voimakeinojen käyttöön, mutta voiman käytön on oltava oikeassa suhteessa vaaratilanteeseen nähden. Ampuma-aseen käyttö on poliisin voimakeinoista kovin, joten sen vuoksi ne myös tutkitaan Suomessa tarkasti.

Aluesyyttäjä Hämäläinen selvittää tutkinnan syitä päätöksessään tarkasti: osaltaan kyse on viranomaisten laillisuusvalvonnasta ja kansalaisten oikeusturvan toteutumisesta. Selvitykset auttavat myös poliisia kehittämään työturvallisuutta ja koulutustaan.

Poliisin aseenkäyttö tutkittiin samassa yhteydessä Karhuntien ammuskelun kanssa.

– Poliisiin kohdistunut oikeudeton hyökkäys, [37-vuotiaan miehen] hallussa ollut ampuma-ase ja muille paikalla olleille henkilöille aiheutunut välitön vaara ovat yhdessä johtaneet siihen, että poliisin on täytynyt tilanteessa turvautua voimakeinojen käyttöön, syyttäjä toteaa.

 

Uutista päivitetty 18.10.2021 kello 9.49 lisätiedoin tutkinnasta.

 

Menot