fbpx
Kanta-Häme

Täällä ei voi käydä Vihtavuoren lailla

Kanta-Hämeen seudulla on useita räjähdevarastoja, mutta niistä ei olla huolestuneita.

Länsi-Suomen huoltorykmentillä on räjähteitä varastossa Ilveskalliolla ja Tammelassa. Määriä puolustusvoimat ei kerro.

Jos jotain sattuisi, räjähteiden ja räjähdyksen siirtyminen toiseen varastoon on estetty suojavallein. Varastoja myös valvotaan jatkuvasti ja alue on aidattu.

– Vaaratilanteita alueellamme ei ole ollut, kertoo varasto-osaston päällikkö majuri Kalle Virtanen.

Pahin uhka varastoille olisi tulipalo. Virtanen varoittaakin marjanpoimijoita ja muita metsässä liikkujia tekemästä nuotioita.

– Tulenteolla saattaa olla arvaamattomia haittavaikutuksia, joten sen kanssa pitää olla hyvin varuillaan.

Lähistön asukkaat tietoisia

Hattulan–Ilveskallion alueella pidetään vuosittain yhdessä panssariprikaatin kanssa tiedotustilaisuus, joten lähistön asukkaat ovat tietoisia varastoista ja toiminnasta alueella. Virtasen kokemuksen mukaan asiasta ei ole oltu huolissaan.

Lähin asutus sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Ilveskalliolta Nihattulan kylässä. Mahdollinen riskialue rajoittuu hieman alle kahteen kilometriin, joten turvatoimet siltä saralta ovat kunnossa. Riskialue ulottuisi hieman vanhan kolmostien, eli tien 130 päälle.

– Itsekin asun alle 10 kilometrin säteellä räjähdevarastosta, mutta en ole huolissani alueen turvallisuudesta, sanoo Virtanen.

Räjähdekuljetuksilla on omat reittinsä ja usein myös saatto mukana. Näin pyritään huolehtimaan räjähteiden turvallisuudesta myös tien päällä. Virtanen uskoo vahvasti myös kuljetusten turvallisuuteen.

Panssariprikaatilla pieniä määriä

Parolan panssariprikaatin komentaja Pekka Toveri kertoo, että myös panssariprikaatilla on Ilveskalliolla pieni varastorakennus, jossa on koulutusta varten ampumatarvikkeita.Myös Parolassa säilytetään pientä määrää ampumatarvikkeita.

– Panssariprikaatin varastoissa kyse on sadoista kiloista, mutta ei todellakaan tonneista, niinkuin Vihtavuorella, kertoo Toveri.

Ampumatarvikkeissa ei ole myöskään suhteessa yhtä paljon räjähtävää materiaalia, kuin Vihtavuoren ruudissa, vaan ampumatarvikkeissa painavat esimerkiksi hylsyt.

Varastot tarkistetaan monta kertaa vuodessa. Puolustusvoimien räjähdevalvonta on jopa tiukempaa kuin siviilipuolen.

Toveri ei muista kahden työskentelyvuotensa aikana kertaakaan saaneensa yhteydenottoja siitä, että varastoista oltaisiin huolissaan.

Puolustusvoimien varastoja vartioidaan sekä sotilaspoliisien että teknisen valvonnan voimin.

Asutut alueet ovat parin kilometrin päässä Ilveskalliolta. Alue on kaavoitettu niin, että lähistölle ei voida rakentaa esimerkiksi koulua tai päiväkotia.

Sakolla patruunat kallion sisällä

Riihimäellä Sakon tehdasalueella on varastoituna satojatuhansia yrityksen valmistamia patruunoita.

– Meillä on pieni varasto kallion sisällä. Se on vartioituna vuorokauden ympäri, kertoo toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Alue on aidattu, ja siellä on myös valvontakamerat. Lähin asutus on arviolta puolen kilometrin päässä.

– Patruunat ovat eri asia kuin räjähdysherkkä ruuti Vihtavuorella. Ne eivät ole ollenkaan niin vaarallisia, Karjalainen muistuttaa.

Karjalaisellekaan ei ole tullut huolestuneita yhteydenottoja lähialueiden turvallisuudesta. Sakolla on myös patruunoiden lataamo Hausjärvellä. Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes valvoo Sakon toimintaa.

Tukes valvoo Kanta-Hämeen alueella lisäksi Louhinta Visala Oy:n ja Tammelan Louhinta Oy:n räjähdevarastoja.

Tukes valvoo lisäksi myös suuronnettomuusvaarallisiksi luokiteltuja laitoksia, joita on Kanta-Hämeen alueella 10. Forssassa sijaitsee niistä kaksi: Fingrid Oyj sekä Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy. Hämeenlinnassa kolme: Elenia Lämpö Oy, Etra Oy ja Ruukki Metals Oy. Janakkalassa tällaisia ovat Moxom Oy ja Lopella Maxam Suomi Oy. Riihimäellä onnettomuusvaarallisia laitoksia on kolme: Aga Oy Ab, Ekokem Oy Ab sekä Würth Oy.

(HäSa).

Menot