Kanta-Häme

Täällä vartioin minä

Suomalaisten rauhanturvaajien työ alkoi Suezilla vuonna 1956 vain vuosi sen jälkeen kun Suomi oli hyväksytty YK:n jäseneksi. Suomalaiskomppanian kokoaminen kansainvälisiin valvontatehtäviin Egyptiin nähtiin kotimaassa sen verran eksoottisena tapahtumana, että aiheesta tehtiin jopa Pekka ja Pätkä -elokuva.
 
– Tuosta filmistähän meidän pitäisi saada tänne näytepätkä, havahtuvat Museo Militarian johtaja Jaakko Martikainen ja tutkija Samuel Fabrin.
 
Museon perusnäyttelyä on juuri laajennettu kansainvälisellä näyttelyllä. Kolmanteen kerrokseen sijoitetussa näyttelyhuoneessa esitellään erityisesti tykistö-, pioneeri-, ja viestiaselajien kansainvälistä toimintaa 1950-luvulta nykypäivään.
 
Suomalaisjoukoilla …hyvä maine
Suezin valvontajoukot piti polkaista käyntiin käytännössä aivan tyhjästä. Kokemusta ei ollut, ja varusteet olivat niukat.
 
– Siitä kuitenkin alkoi Suomen osallistuminen YK-joukkoihin. Ja voin sanoa, että suomalaisia arvostettiin ja arvostetaan kansainvälisissä tehtävissä, Martikainen sanoo.
 
Hän osallistui itse rauhanturvaoperaatioihin muun muassa Bosniassa ja Kroatiassa vuosina 2000–2001.
 
– Se oli siivoamisvaihetta. Suunnittelin ja johdin miinanraivausoperaatioita, hän kertoo.
 
Ennen Balkanin kriisiä suomalaiset rauhanturvaajat toimivat nimenomaan tarkkailutehtävissä YK-joukoissa. Balkanin jälkeen suomalaiset ovat osallistuneet Nato-tehtäviin, ja varusteet ovat vaihtuneet taistelujoukkojen varusteiksi.
 
– Nykyään rauhanturvaajat joutuvat toisinaan aika pahoihin paikkoihin. Näyttelyssä asiat kerrotaan (sanallisesti), niin kuin ne ovat, mutta väkivallalla ei mässäillä eikä sitä näytetä suoraan, Samuel Fabrin ja Jaakko Martikainen sanovat.
 
Näyttelyitä päivitetään …koko ajan
Vuodesta 1997 Hämeenlinnan Linnankasarmilla toiminut Museo Militaria (ent. Tykistömuseo) esittelee erityisesti tykistön, pioneerijoukkojen sekä viestiaselajien historiaa keskiajalta aivan nykypäiviin saakka.
 
Pysyvä näyttely levittäytyy kolmeen kerrokseen, joista erityisesti talvisotaa esittelevä osio on kävijöiden suosiossa.
 
Näyttelyn sisältöä päivitetään koko ajan, eikä edes ”vieraita” aselajeja tai toimintamuotoja vierasteta, vaikka erikoismuseosta onkin kysymys.
 
Viimeksi keväällä museossa avattiin Panssarisoittokunnan muisteluhuone. Esillä on muun muassa viimeisen kapellimestarin virka-asu sekä soittimia. Pienoisnäyttely on suoraan kansainvälistä näyttelyä vastapäätä. (HäSa)
 

Menot