Kanta-Häme

Taantuma iski Hämeenmaahan

Taantuma on iskenyt myös Osuuskauppa Hämeenmaahan. Hämeenmaan myynti on kasvanut vauhdilla 1990-luvun alusta, mutta kuluvan vuoden alkupuoliskolla myynti laski 0,1 prosenttia.

– Olemme tyytyväisiä tilanteeseen. Se on parempi kuin kilpailijoillamme. Ruuan hinta on laskenut vuodessa noin 1,5 prosenttia, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo.

Hämeenmaan suurimman toimialan, markettien, myynti laski tammi-kesäkuussa puoli prosenttia. Muiden toimialojen kasvuun tai pienentymiseen löytyy yleensä selitys hintojen tai kauppapaikkojen muutoksista.

EU-maiden…heikoin tila

Vormisto pitää suurimpana syynä myynnin laskuun suomalaisten ostovoiman heikkenemistä. Hän viittaa Veronmaksajain keskusliiton laskelmaan, jonka mukaan veronkorotuksilla leikataan ensi vuonna ostovoima kolmatta vuotta peräkkäin.

– Suomessa vähittäiskaupan luottamusindikaattori on -14. Se on EU-maiden heikoin.

Vormiston mukaan kauppaa on kuihdutettu kotimaisilla päätöksillä. Suomalaiset tuovat jopa viidenneksen alkoholistaan Virosta. Suomen korkea arvonlisävero vauhdittaa verkkokauppaa.

– Verkkokauppa kasvaa koko ajan, ja me kilpailemme eri säännöin kuin muut.

Vormiston mielestä Suomen kauppa on yksi maailman tiukimmin säännellyistä. Itsehoitolääkkeitä ei saa myydä ruokakaupoissa, toisin kuin muissa Pohjoismaissa. Hän uskoo, että kilpailu alentaisi hintoja 100 miljoonalla eurolla.

Vormisto vaatii alkoholin myyntiin ja aukioloaikoihin vapautusta. Hän tuli takaisin Hämeenmaahan Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajan paikalta.

– Etelä-Karjalassa on hyviä kokemuksia kauppojen vapaasta aukiolosta.

Verojen imu…vain kasvaa

Hämeenmaan alkuvuoden tulos ennen veroja heikkeni hieman. Vormisto uskoo, että myös koko vuodentulos jää hieman jälkeen viime vuodesta. Osuuskaupan tavaratalot, hotelli- ja ravintolatoiminta sekä autokauppa toimivat tappiolla.

Osuuskauppa maksoi yhteisöveroa viime vuonna 4,9 miljoonaa euroa. Lisäksi se maksoi kunnille kiinteistöveroja 1,1 miljoonaa euroa. Kiinteistöveroprosentteja ja verotusarvoja nostetaan kaiken aikaa. Pelkästään Lahden kaupungin päätös kiinteistöveron korotuksesta maksaa 120 000-130 000 euroa Hämeenmaalle.

– Verotusarvoja korotetaan kaiken aikaa vähintään ikäalennuksen verran, Vormisto kertoo.

Hämeenmaan tavaratalot tuottivat 1,8 miljoonaa euroa tappiota. Vormisto pitää tulosta kilpailijoiden tilannetta paljon parempana. Majoitus- ja ravitsemustoiminta tuottivat 0,9 miljoonaa tappiota. Autokaupan tappio oli 0,9 miljoonaa euroa.

– Majoitus- ja ravitsemustoiminnan tappion aiheuttaa osittain Hämeenlinnan Vaakunan remontti. Palvelun pitää olla hyvää, Vormisto nimeää lääkkeeksi huonoon tulokseen. (HäSa)

Menot