Kanta-Häme

Taantuma puskee rakentajat tiukille

Julkisten rakennustyömaiden vähäisyys iskee rakennusliikkeiden näkymiin. Forssalaisen Rakennusliike Timo Pekka Oy:n toimitusjohtaja Timo Pekka sanoo alkavan kesän työtilanteen näyttävän vielä hyvältä mutta ensi syksy näyttää seutukunnan rakentamisessa synkältä.

– Alkusyksyyn pitäisi löytää uusia kohteita muuten edessä on lomautuksia, Pekka sanoo.

Tällä hetkellä yritys työllistää reilut 30 henkeä. Suurimpana urakkana Forssassa on vesihuoltoliikelaitoksen saneeraus- ja laajennustyö, josta rakennusliikkeellä on noin 2,5 miljoonan euron arvoinen urakka.

Ensi kuussa luovutukseen tulee Hämeenlinnaan valmistuva 62-paikkainen palvelutalo, jonka urakan arvo on kaikkiaan noin viitisen miljoonaa euroa. Lisäksi Somerolla on käynnistymässä todenteolla noin miljoonan euron urakka Someron terveyskeskuksen ravintokeskuksen laajentamiseksi.

– Laskentaan on tullut hyvin vähän töitä. Niitä on etsittävä itse aktiivisesti koko ajan. Itse asiassa laskennassa on jopa ruuhkaa. Kesällä tekemistä sotkevat myös kesälomat, Pekka sanoo.

Forssan Kirvestyöt Ky:n toimitusjohtaja Matti Kallioinen toteaa töiden olevan todella vähissä. Tällä hetkellä viittä rakennusmiestä työllistävät lähinnä yksittäiset kylpyhuoneurakat seutukunnalla. Ensi viikolla töihin palaa lisäksi kaksi rakentajaa.

– Syksy näyttää tosi pahalta ja hiljaiselta. Seutukunnalla kohteet ovat tosi vähissä, Kallioinen sanoo.

Hän ei usko, että hallituksen toimet mahdollisten tieremonttien ja koulurakentamisen ympärillä vaikuttaisivat merkittävästi seutukunnan näkymiin. Paremmin tämäkin elvytys näkyy Kallioisen mukaan mahdollisesti pääkaupunkiseudulla ja suuremmissa kaupungeissa. Kallioisen mukaan paikallisten rakennusliikkeiden on hyvin vaikea lähteä kilpailemaan pääkaupunkiseudun rakentamisessa, koska matkakustannuksista muodostuu jo melkoinen lisäkuluerä. Lisäksi virolainen rakentaja on yhä tavallisempi tekijä pääkaupunkiseudun rakennustyömailla.

Forssalaisen Valkaman Rakennustyö Oy:n toimitusjohtaja Teemu Valkama kertoo töitä olevan nyt riittävästi aina heinäkuun loppuun. Työn alla on Forssan museon peltikaton uudistaminen Kehräämöllä, omakotitalojen peruskunnostuksia ja pienempiä urakoita. Tällä hetkellä työssä on vuokramiehet mukaan lukien parikymmentä ammattilaista.

Valkaman mukaan laskennassakin on ihan mukavasti kohteista mutta pääkaupunkiseudun rakentamisesta yritys pyrkii pysymään poissa vaikka onkin tehnyt sinne muutaman tarjouksen, jotka eivät kuitenkaan ole napanneet kiinni.

FM-Haus Oy:n toimitusjohtaja Juhani Sjöman sanoo kysynnän erilaisista halliratkaisuista olevan kasvussa. Sipoossa vietettiin eilen teollisuushallin rakentamisen harjannostajaisia ja ensi viikolla on katselmus Hyvinkäälle rakennettavalle teollisuushallille.

– Meillä on käytössä noin puolet Jokioisilla käytössä olevasta tuotantokapasiteetista. Meillä on nyt työssä vajaat 30 henkilöä, un parhaimmillaan töissä on ollut viitisenkymmentä henkilöä, Sjöman sanoo.

Rakennusliike Laaksokunnas Oy:n toimitusjohtaja Matti Laakso sanoo yli 30-vuotisen rakennusalan yrittäjäkokemuksella nyt elettävän Forssan, Salon ja Loimaan seuduila jopa heikompia aikoja rakentamisessa kuin 1990-luvun alkupuolen lamassa.

Julkisen sektorin säästöpaineet ja kuluttajien varovaisuus tuntuvat. Tarjolle tulevista urakoista käydään myös kovia kisoja. FL

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic