Kanta-Häme Janakkala

Taaran markkinat houkuttelivat keskiaikaharrastajia – “likaisuus on harhaluulo, silloinkin elettiin ihan tavallisesti”

Ensimmäistä kertaa järjestetty Taaran markkinat esitteli kulttuuriperintöä käytännössä.
Kypäräpäinen Kaj Raiskio osallistui Taaran markkinoille asiakkaana ja ohjelmanumerona.

Syksyisen kostea sää ei syönyt Laurinmäellä järjestetyn Taaran markkinoiden suosiota Janakkalassa lauantaina.

Ensimmäistä kertaa järjestetty koko perheen keskiaikaan ja hämäläiseen kulttuuriperintöön johdattanut tapahtuma oli houkutellut paikalle runsaasti niin keskiaikaharrastajia, koululaisryhmiä kuin muitakin kiinnostuneita.

Tuore keskiaikaharrastaja, hämeenlinnalainen Kaj Raiskio oli tapahtumassa paitsi yleisönä, myös ohjelmanumerona. Hän osallistui aamupäivällä viikinkitaistelunäytökseen, jossa otettiin mittaa Rastilan ja Mäskälän kylien välillä.

– Innostuin viikinkimiekkailusta viime vuonna ja tänä vuonna olinkin jo Keskiaikafestivaaleilla esiintymässä, Raiskio kertoo.

Raiskio kertoo panneensa merkille, että keskiaika ja sen elävöittäminen on yhä suositumpi harrastus.

– Luulen, että muitakin kiehtoo historian elävöittäminen. Olen itse väitellyt Suomen historiasta ja työskentelin pitkään opettajana. Keskiaikaisessa miekkailussa yhdistyy historianharrastus ja fyysinen harjoittelu.

Keskiajasta on Raiskion mielestä vääristynyt mielikuva likaisena ja turhankin väkivaltaisena ajanjaksona.

– Suurin osa ihmisistä asui maalla viljellen, kalastaen ja eläen ihan normaalin, mutta tietysti nykyistä lyhyemmän elämän. Tavallisesta elämästä ole jäänyt lähteitä yhtä paljon kuin rikoksista, rutosta ja kuolemasta, minkä lisäksi kirkko leimasi pakanat huonoiksi ihmisiksi. Kyllä viikingitkin kävivät pesulla, Raiskio nauraa. HäSa