Kanta-Häme Hämeenlinna

Taas lisää työpaikkoja Hämeenlinnaan: SOL siirtää pesulan pääkaupungista Paroisille

Uusi yksikkö rakennetaan tekstiilipalveluyritys Lindströmin Paroistentien kiinteistön suojiin.
Uusi pesula aloittaa syksyllä tekstiilipalveluyritys Lindströmin katon alla Paroistentiellä. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Paroisiin tulee syksyllä lisää työpaikkoja. Viikko sitten Hämeen Sanomat kertoi logistiikkayhtiö DSV:n tulevasta investoinnista puolen kilometrin päähän Mäkelän yritysalueelle.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan SOL Pesulapalvelut siirtää tekstiilipesulansa Helsingistä Hämeenlinnaan. Pesula tulee Lindström-yhtiön kiinteistöön Paroistentielle.

SOL Pesulapalvelut oy:n toimitusjohtaja Elina Jalonen vahvistaa tiedon.

– Ison laitostyyppisen pesulamme vuokrasopimus päättyy Helsingissä. Siellä on pesty yritysasiakkaiden tekstiilejä.

Siirto Hämeenlinnaan tapahtuu ensi syksyn aikana.

Pesulaa rakennetaan parhaillaan tekstiilipalveluyritys Lindströmin tiloihin, joista on vapautunut noin tuhannen neliön tila. Valmista tulee elokuun toisella viikolla.

Muutos ei siis näy ulospäin kiinteistön laajentamisena, vaan nykyisien tilojen rakenteita muutetaan.

Värväys alkaa elokuussa

Pesulaan tarvitaan noin kaksikymmentä työntekijää.

– Henkilökuntaa siirtyy jonkin verran Helsingistä, mutta tarvitsemme myös uusia työntekijöitä, Jalonen kertoo.

Työpaikat tulevat hakuun elokuussa. SOL antaa henkilöstölle koulutuksen.

Hankkeen rahallista arvoa Jalonen ei halua kertoa.

– Ihan merkittävä investointi se kuitenkin on. Hankimme sinne myös uutta konekapasiteettia. Tällaisen pesulan laitteet ovat kaikki erikoislaitteistoa, eikä niitä voi lainkaan verrata tavallisiin kotitalouskoneisiin.

Laitteistossa joudutaan ottamaan huomioon myös ympäristöasiat. Siksi pesuaineiden annostelu on automatisoitua ja vettä otetaan talteen ja kierrätetään.

Labratakkeja ja hotelliverhoja

Hämeenlinnan pesula ei erikoistu vain joidenkin alojen yritysten tekstiileihin.

– Huollamme työvaatteita ihan laidasta laitaan, kuten laboratorioiden ja apteekkien takkeja, työhaalareita, ravintoloiden pöytäliinoja, hotellien vuodevaatteita ja verhoja, Jalonen sanoo.

Työvaatteissa on nykyään niin pitkälle vietyjä erikoiskäsittelyitä, kuten heijastavia pintoja, että niiden pesuhistoria kirjataan: on seurattava montako kertaa vaatteet voidaan pestä niin, että ne ovat yhä turvallisia käyttää.

– Periaatteessa pesemme kaikkea, mikä pestävissä on. Tuotteet, jotka eivät pesua kestä, voidaan desinfioida.

Myös hajuja poistetaan

SOL poistaa myös tekstiilien hajuhaittoja. Iso erä on Jalosen mukaan ”vahinkopyykki”, jota syntyy esimerkiksi palo- ja vesivahinkojen yhteydessä.

SOL:lla on yksityisille kuluttajillekin tarkoitettuja pesuloita 26 paikkakunnalla. Hämeenlinnassa toimipisteet ovat kauppakeskus Goodmanissa ja keskustassa.

Yritysten tekstiilien pesu ei siirry kokonaan Paroisille, mutta sinne asennetaan esimerkiksi liinavaatteiden mankeloinnissa tarvittavia isoja koneita, jotka eivät pieniin palvelupisteisiin mahdu.

Lindströmin asiakkaat vuokraavat

SOL ja Lindström, yksi Euroopan johtavista tekstiilipalveluyrityksistä, ovat kansainvälistyneitä perheyrityksiä, joilla on myös yhteistä historiaa perhesuhteiden kautta. Molempien pääkonttorit sijaitsevat Helsingissä.

Yhteistyö on jatkunut vuosia yritysjärjestelyistä huolimatta.

– Lindström vuokraa asiakkaille omistamiaan tekstiilejä. Kun monelta asiakkaalta tulee myös näiden omia tekstiilejä, ne tulevat meille pesuun, SOL Pesulapalvelujen toimitusjohtaja Jalonen sanoo.

– Lindströmin linjastot on tarkoitettu isoille tekstiilierille. Me huollamme pienempiä eriä, jotka vaativat erikoiskäsittelyn.

Lindström rakentaa verkostoja

Lindströmin toimitusjohtaja Juha Laurio pitää Hämeenlinnan järjestelyä hyvänä esimerkkinä ”ekosysteemistä”, yhteistyöverkostosta, joita yhtiö rakentaa yksikköihinsä eri puolella maailmaa.

Laajentuva yhtiö toimii jo 24 maassa.

Hämeenlinnan yksikkö on ainakin ollut Suomen suurin ja on Laurion mukaan yhä yksi isoimmista. Isoimmat palvelulinjat ovat työvaatteissa, teollisuuspyyhkeissä ja käsihygieniatuotteissa.

– Asiakas käyttää tekstiilejä ja maksaa siitä vuoraa. Me hoidamme pesun ja kaiken muun. HäSa

Lue myös: SOL-yhtiöiden palvelukeskus Hämeenlinnaan (2.6.2015)

Yhteistä historiaa

SOL polveutuu Lindström Oy:stä, joka on vanhimpia Suomessa yhä toimivia liikeyrityksiä. Värjärimestari C. A. Lindström perusti vuonna 1848 kaunovärjäämön nykyisen eduskuntatalon paikalle.

Vuonna 1922 Lindströmin osti nykyisen omistajasuvun kantaisä yli-insinööri Johan Roiha, joka oli vuonna 1913 perustanut valkopesulan.

Vuonna 1991 Johan Roihan pojantytär Liisa Joronen osti perheyrityksestä siivous- ja jätepalvelut, jotka saivat nimekseen SOL Siivouspalvelu oy:n.

Vuosina 1999–2001 SOL toimi myös tekstiilien ja mattojen vuokraajana, kunnes se myi SOL Tekstiilipalvelut oy:n Lindströmille.

Lindströmillä olleet kuluttajien pesulapalvelut puolestaan siirtyivät SOL-konserniin vuonna 2001. Ne toimivat nyt SOL Pesulapalvelut oy:nä.

Hämeenlinnassa SOL on toiminut näkyvästi. Se osti vuonna 2013 hämeenlinnalaisen Linnan Vartijat -vartiointiliikkeen. Muutama vuosi sitten se rakensi valtakunnallisen palvelu- ja valvontakeskuksen tiloihinsa Visamäkeen.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic