Kanta-Häme

Taas neuvottelut satojen ihmisten irtisanomisesta

Yritykset ilmoittivat jälleen tiistaina yt-neuvotteluista, jotka johtavat satojen työpaikkojen menetykseen Suomessa.

Sanoma aikoo irtisanoa 280 työntekijää medialiiketoiminnasta ja konsernin tukitoiminnoissa. Yhtiö leikkaa kulujaan vielä tänä vuonna 50 miljoonalla eurolla.

Ruotsalainen Billerud Korsnäs aikoo siirtää paperikoneen Valkeakosken Tervasaaresta Ruotsiin. Siirto merkitsisi 69 työpaikan menetystä. Versowood vähentää ja lomauttaa työntekijöitä kaikilla neljällä sahallaan.

– Media elää Suomessa kovia aikoja, ja valitettavasti tämä vaikuttaa myös henkilöstöömme, Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta sanoo tiedotteessa.

Sanoma Media Finland julkaisee muun muassa Helsingin Sanomia, Ilta-Sanomia ja lukuisia aikakauslehtiä. Henkilöstön vähennyksistä 220 on suunniteltu Sanoma Media Finlandiin. Loput 60 henkilöä vähennetään konsernitoiminnoista.

– Tavoitteena on parantaa kannattavuutta ja vastata muuttuvan mediaympäristön ja heikon talouden asettamiin vaatimuksiin, Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo.

Alkavat yt-neuvottelut ja henkilöstövähennykset ovat vain palanen yhtiön saneerausta. Se on myynyt ulkomailla tappiollisia lehtiään ja Suomessa se sai juuri valmiiksi 100 miljoonan euron säästöohjelman.

Pakkauskartonkeja valmistava Billerud Korsnäs aikoo lopettaa kokonaan voimapaperin tuotannon Valkeakosken Tervasaaressa. Voimapaperikone siirrettäisiin Skärblackan tehtaalle Ruotsiin.

Billerud Korsnäsin liiketoiminta työllistää 69 henkilöä Valkeakoskella ja Tampereella. Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut koko henkilöstön irtisanomisesta.

Billerud Korsnäs Finlandin toimitusjohtaja Risto Hovi perustelee Suomen tuotannon lakkauttamista sellun hinnalla. Tervasaaren tehtaalle selluloosa ostetaan muualta. Norrköpingin Skärblackassa yhtiöllä on omaa tuotantoa.

Billerud Korsnäs osti voimapaperikoneen UPM:ltä vuonna 2012. UPM oli jo aikaisemmin lakkauttanut Tervasaaren sellutehtaat.

Tervasaaressa valmistetaan ruskeaa voimapaperia, jota käytetään pakkauksissa ja säkeissä. Voimapaperi valmistetaan valkaisemattomasta sellusta. Havusellun hinta on parin viime aikana noussut jyrkästi.

Metsäliiton kuusisahojen yt-neuvottelut laajenevat muihin yhtiöihin. Yhtiö lomauttaa Rengon ja Vilppulan sahan työntekijät kolmeksi viikoksi. Nyt Versowoodin henkilöstö joutuu yt-neuvotteluihin.

Versowood leikkaa tuotantoaan Vierumäen, Otavan, Riihimäen ja Hankasalmen sahoilla. Väki lomautetaan korkeintaan 90 päiväksi ja enintään kymmenen työntekijää irtisanotaan.

Toimitusjohtaja Ville Kopra kertoo yhtiön tiedotteessa, että markkinatilanne on jatkunut syksystä lähtien epävarmana.

– Sahatavaran hinnan laskiessa puun hinta ei ole joustanut vastaavasti, mikä on vienyt toimialan kannattavuutta, Kopra sanoo. HäSa

Päivän lehti

30.3.2020