Kanta-Häme

Taas tehdään sote-selvitys – Oma Hämeeltä hyvä pohja

Oma Hämeen tekemä työ hyödynnetään.
Sosiaali- ja terveyspalveluja sovitetaan yhteen kuten Forssan seudulla on jo tehty.

Maakunnan sote-uudistus lepäsi hyllyllä vain vaalien ja hallituksen muodostamisen ajan. Tulevalla viikolla se otetaan taas esiin, tomutetaan ja ryhdytään toimeen.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Hämeen liiton esitystä, että selvityksen teko Kanta-Hämeen maakunnallisesta sote-kuntayhtymästä aloitettaisiin.

Aiemmin keväällä kaikki maakunnan kunnat ovat ilmaisseet valmiutensa lähteä selvittämään maakunnallista kuntapohjaista sote-palvelujen järjestämistä ja tuottamista.

 

Suunnitelmissa on perustaa puolentoista vuoden hanke, joka alkaisi heinäkuun alussa ja jatkuisi näillä näkymin vuoden 2020 loppuun.

Tavoitteena on palkata Hämeen liiton suojiin 1-2 valmistelijaa. Kunnista nimettäisiin ohjausryhmään sekä viranhaltijoita että luottamushenkilöitä.

Tavoitteena on käyttää hyväksi mahdollisimman pitkälle edellisen hallituksen linjausten mukaista sote-uudistusta valmistelleen Oma Hämeen pohjatöitä ja esityksiä.

Hämeenlinnan sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg totesi muutama viikko sitten, suuri osa työstä on mahdollista käyttää uuden valmistelun pohjana. Lindberg toimi aiemmin Oma Hämeen muutosjohtajana.

Hankkeen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 200 000 euroa. Summa on tarkoitus jakaa puoliksi kuntien ja Hämeen liiton kesken. Kuntia laskutetaan asukasluvun suhteessa.

 

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina, samoin Janakkalan kunnanhallitus. Esityksenä molemmissa on, että hankkeeseen lähdetään mukaan.

Muistutuksena on myös, että työssä on otettava huomioon uuden hallituksen sote-linjaukset, kun niitä aikanaan syntyy.

Hämeenlinnan varautuu maksimissaan 100 000 euron kustannuksiin, Janakkalan vajaaseen 10 000 euroon. Myös Riihimäen kaupunginhallitus kokoontuu maanantaina, mutta sote-kysymys ei ole ainakaan julkisella esityslistalla. HÄSA

Kommentti: Sotesta yritetään niskalenkkiä

Kansalainen on nyt aika sekaisin, mitä sotessa tapahtuu. Juurihan se kaatui ryminällä. Nyt jatketaan niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Oma Häme varautui tilanteeseen ennen kuin organisaatio ajettiin alas. Se teki suunnitelman, kuinka valmistelussa päästään sujuvasti eteenpäin, jos käy niin kuin nyt kävi.

Ainakin Oma Hämeen läpileikkaavat tavoitteet ovat hyviä. Ykkösenä on asiakkaiden yhdenvertaisuus. Sitten tulevat tiedolla johtaminen, palvelujen digitaalisuus, palvelukyvyn varmistaminen ja vaikuttavat palvelut.

Sen voinee jo nyt sanoa, että tälle hallitukselle on ihan turha valmistella mitään kuntapohjaista palvelujen tuottamista. Sitä tuskin tulee.

Hanna Antila-Andersson

Päivän lehti

21.1.2020