Kanta-Häme

Tabletteja ja suihkeita siedätyshoitona

Siedätyshoidosta on viime vuosina tullut yhä suositumpi ratkaisu allergiaoireisiin.

– Jos todetaan allergia, jossa on hankalat oireet, suositellaan usein siedätyshoitoa, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaalan ylilääkäri Jukka Vaden.

Yksi siihen turvautuneista on hämeenlinnalainen Mika Leinonen. Hänen hoitonsa aloitettiin viime syksynä, ja jo nyt siitä on ollut apua.

– En syö allergialääkkeitä enää. Alle 10 lääkettä on mennyt tänä keväänä.

Aiemmin Leinonen söi pahimpaan aikaan useaa eri valmistetta päivässä ja häntä kehotettiin käyttämään myös astmalääkkeitä.

Heinäallergiaan tarkoitettu siedätyshoito on auttanut Leinosta myös muiden allergiaoireiden kanssa.

Timotei, koivu ja pujo ovat yleisimpiä allergian aiheuttajia. Allergioista kärsii arvioiden mukaan jopa 1,2 miljoonaa suomalaista.

Parhaimmillaan allergialääkkeitä ei enää tarvita hoidon jälkeen ollenkaan. Siedätyshoidossa allergisoivaa ainetta annetaan potilaan elimistöön pieninä määrinä niin, että keho lopulta alkaa sopeutua aineeseen.

– Siedätyshoito on valtaosaltaan siitepölyallergian hoitoa. Eläinallergian takia julkinen terveydenhuolto hoitaa potilaita, joissa epäsuorakin kontakti eläimeen aiheuttaa oireita. Esimerkiksi lemmikinomistajan lähellä oleminen voi olla tukalaa, kertoo Jukka Vaden.

Kolmen vuoden sitoutuminen

Hämeenlinnan Mehiläisessä ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan korvaklinikalla työskentelevä allergologian erikoislääkäri Maija Hytönen kertoo, että siedätyshoito on kokenut uuden tulemisen. 1960- ja 1970-lukujen aikana siinä käytettiin epäpuhtaita ja tehottomia valmisteita, ja se sai huonon maineen. Viimeisen 10 vuoden aikana hoidot ovat kuitenkin löytäneet uuden suosion.

– Se on ainoa hoitomuoto, jolla allergiaa voidaan joskus jopa kokonaan parantaa.

Perinteisesti siedätyshoitoa on annettu pistoksin. Hoito on rankkaa, sillä siihen on sitouduttava kolmeksi vuodeksi. Pistoksia annetaan tavallisesti 4–8 viikon välein.

Viime vuosina vaihtoehdoksi on tullut tablettihoito. Timoteiallergian hoitoon tarkoitetut tabletit auttavat myös muille heinille allergisia. Heinien kohdalla suositellaankin tablettisiedätystä siksi, että se ei sido käyttäjäänsä tiettyyn paikkaan. Tabletti tosin pitää ottaa joka päivä kolmen vuoden ajan. Hoitomuotojen tehossa ei ole ollut eroa.

Suomessa koivuallergian hoitoon on vuoden sisällä tulossa myös kielenalussuihke.

– Sitä käytetään aina tammikuusta toukokuuhun, kertoo Vaden.

Myös suihkeen käyttöaika tulee olemaan kolme vuotta.

Euroopassa erilaisia hoitomuotoja allergioihin kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi eri allergioihin toimivia siedätystabletteja suunnitellaan koko ajan. Niiden tulosta Suomeen ei kuitenkaan vielä osata tehdä arvioita.

Teho kestää ainakin 10 vuotta

Erityistapaus ovat pistiäisallergiat, eli ampiainen ja mehiläinen. Niiden siedätyshoito kestää viisi vuotta.

– Pistiäisallergia saattaa olla hengenvaarallinen. Jos ihminen on saanut esimerkiksi ampiaisen pistosta reaktion, jossa on hengitysvaikeuksia, kurkun turpoamista tai tajunnan hämärtymistä, jatkotutkimukset ja siedätyshoidon harkinta on aiheellista, sanoo Vaden.

Siedätyshoitojen tehon kestosta ei ole vielä varmuutta, sillä nykymuotoiset hoidot aloitettiin vasta 1990-luvulla.

– Tutkimusten mukaan teho jatkuu ainakin yli 10 vuotta, kertoo Vaden.

Jos allergia alkaa siedätyshoidon jälkeen vaivata uudelleen, tiedetään kuitenkin, että siedätys voidaan uusia.

Allergiahoitaja Sirpa Artimaa Mehiläisestä kertoo, että kolmen vuoden pistoshoito maksaa arviolta hieman alle 2500 euroa. Tablettihoito maksaa noin 90 euroa kuukaudessa. Kelan vuotuisen 610 euron omavastuuosuuden jälkeen lääkkeistä täytyy kuitenkin maksaa enää 1,5 euroa paketilta.

Julkisen terveydenhuollon pistossiedätyksestä potilas maksaa vain käynti- ja sarjahoitomaksut, joten kustannus potilaalle on kolmesta vuodesta noin 400 euroa. (HäSa)

Juttua muokattu 17.7. Kuvatekstiin korjattu sukunimi oikeaksi.