Kanta-Häme

Tablettien myynti tasoittuu hiljalleen

Hämeenlinna

Monissa perheissä tablettitietokoneet ovat muutaman viime vuoden aikana lunastaneet paikkansa tietokoneiden ja puhelimien jatkona.

Vuonna 2012 tablettitietokonetta käytti vajaat 10 prosenttia kotitalouksista. Tämän vuoden toukokuussa osuus oli jo noin 55 prosenttia.

Tablettien ja kannettavien tietokoneiden myynnissä on paikallisia eroja.

Hämeenlinnan Expertissä kannettavia tietokoneita myydään tällä hetkellä huomattavasti enemmän. Tabletit ovat kestäviä, eikä niiden vaihto ole vielä tullut ajankohtaiseksi.

– Uskon, että parin vuoden päästä niiden myynnissä on seuraava piikki. Niitä ei vaihdeta samalla tavalla kuin puhelimia, kertoo myyjä Ari-Jussi Sipilä.

Tabletit ovat vaikuttaneet Sipilän mukaan myös siihen, että kannettavilta tietokoneiltakin halutaan pienikokoisuutta. Eniten myydään 13- ja 14-tuumaisia koneita. Sen sijaan puhelimien näytöt ovat kasvaneet.

Pöytäkoneiden myynti on sakannut täysin.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometreilla on seurattu kannettavien tietokoneiden myyntiä vuodesta 2003 saakka.

Myynti kasvoi reilussa kymmenessä vuodessa noin 10 prosentista lähes 80 prosenttiin. Viime vuosina myynti on tasoittunut.

Tabletit nousivat suureen suosioon niiden helppokäyttöisyyden ja helpon liikuteltavuuden takia. Tekniset Tv-Sävel myy tällä hetkellä saman verran kannettavia tietokoneita ja tabletteja.

– Tosin kannettavien tietokoneiden myynninkehitys on miinusmerkkinen, kun taas tablettien myynti kasvaa, kertoo osastovastaava Tommi Tyrylä.

Tyrylän mukaan tabletteja myydään paljon yrityskäyttöön. Kotitalouksissa niitä ostetaan lähinnä viihdekäyttöön ja opiskeluun. Vanhemmat ihmiset käyttävät niitä lukemiseen.

Vaikka tablettitietokoneet nauttivat suurta suosiota, on niidenkin myynti hidastunut.

Tableteista on tullut hyvinkin kestäviä, joten niiden elinkaari on entistä pidempi. Markkinoita seuraava yhdysvaltalainen International Data Corporation kertoi huhtikuussa, että tablettien myynti on laskenut jo kuuden viimeisen vuosineljänneksen ajan.

Tablettien myynti vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä oli IDC:n mukaan yli 14 prosenttia vähäisempää kuin vuotta aikaisemmin.

Ensimmäisenä tablettimarkkinoille lähteneen Applen tablettimyynti on laskenut vuodessa lähes 19 prosenttia.

Silti Sipilän mukaan Expertissä myydään eniten iPadeja.

– Kaikki Android-käyttöjärjestelmää käyttävien tablettien myynti vastaa yhteenlaskettuna suunnilleen Applen tablettien myyntiä.

Pienelektroniikka on Tyrylän mukaan erittäin tärkeä tuoteryhmä.

– Älypuhelimia vaihdetaan uuteen päivitetyn mallin tullessa markkinoille. Matkapuhelimien myynti kasvoi Suomessa vuonna 2015 yli 16 prosentilla.

Tyrylä uskoo, että pienelektroniikan myynti kasvaa entisestään.

Sipilän mukaan osa asiakkaista ei kaipaa tablettia, sillä puhelimista on tullut koko ajan isompia ja tehokkaampia.

Uusimmat