Kanta-Häme

Tabloid tulee

Nyt on mahdollisuus vaikuttaa, millainen Hämeen Sanomat on tulevaisuudessa. Lehti muuttuu ensi vuonna broadsheet-kokoisesta lehdestä tabloid-kokoon. Elomessuilla pääsee hiplaamaan, miltä koelehti näyttää ja tuntuu.
 
Jaossa on 15 000 koelehteä, joissa on testattu, kuinka jutut ja ilmoitukset taipuvat uuteen muotoon. Samalla on kokeiltu, miltä lehden jakaminen kahteen eri osaan tuntuu. Koelehdessä myös kerrotaan, kuinka lehti tulevaisuudessa muuttuu: mitä tulee lisää, mikä poistuu.
 
Kaikki koelehdessä olevat ilmoitukset ja jutut ovat aiemmin julkaistuja. Lukijoiden kannattaa myös muistaa, että kyse on testistä. Lopulliset ratkaisut ja päätökset tehdään vuoden vaihteeseen mennessä.
 
Palaute on tärkeää
Päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen korostaa, että lehti haluaa ottaa lukijat ja ilmoittajat mukaan uudistuvan lehden suunnitteluun.
 
– Olemme messuilla joka päivä ja kerromme uudistuksesta. Kannattaa tulla rohkeasti kyselemään ja kertomaan toiveita, Uusi-Kilponen sanoo.
 
Hämeen Sanomissa on kokemuksia kerätty jo tabloidiin siirtyneiltä lehdiltä. Lukijapalaute on otettu muissakin lehdissä tosissaan ja sen pohjalta suunnitelmia on viilattu.
 
– Kaikki palautteet luetaan, sanoo tabloid-projektia vetävä Mikko Soini.
 
Hän muistuttaa, että formaattia muuttamalla on tarkoitus tehdä lukijoille entistä kätevämpi ja modernimpi lehti. Tabloidissa ei ole kyse kustannussäästöistä, eikä lehden sisältö vähene.
 
Tarkkaa ajankohtaa tabloidiin siirtymiseen ei ole tehty. Todennäköisesti formaatti muuttuu alkuvuonna 2015.
 
Mullistaa kaiken
Tabloid mullistaa tekemisen koko lehdessä. 
 
Hämeen Sanomien myynnille tabloidissa on kyse isosta projektista, sillä ilmoituskoot muuttuvat.
 
Koelehti on väline, jonka kautta ilmoittajat näkevät konkreettisesti, miten jutut ja ilmoitukset tulevaisuudessa näyttävät.
 
Syksyn aikana ilmoitusasiakkaiden kanssa käydään läpi uutta formaattia ja sen luomia mahdollisuuksia, muun muassa uusia ilmoituspaikkoja. Samalla kuullaan myös asiakkaiden palautteita ja toiveita.
 
Syksyllä toimituksessa alkavat kuvaajien ja toimittajien koulutukset. Samalla graafikko Soile Toivonen viimeistelee ulkoasua ja lehden rakenne lyödään lukkoon. (HäSa)

Menot