Kanta-Häme

Tägi vapauttaa aikaa perustyöhön

Kaikissa Hämeenlinnan päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa otetaan uusi systeemi käyttöön. Tägeillä seurataan sekä lasten hoitoaikoja että henkilökunnan työaikoja.

Aikaisemmin hoitajat ovat joutuneet kirjaamaan jokaisen tulon ja lähdön manuaalisesti puhelimeen. Työajat on merkattu paperille ja siirretty käsin työvuoro-ohjelmaan.

– Muutos liittyy sähköisten palvelujen lisäämiseen varhaiskasvatuksessa ja mahdollisesta tuntiperusteisen laskutuksen käyttöönottoon, kertoo päivähoitojärjestelmän pääkäyttäjä Riitta Patovuori.

Tuntiperusteisesti maksetaan tällä hetkellä vain vuorohoidosta Ahvenistolla, Kutalassa ja Lammilla.

Tulevaisuudessa työntekijätkin leimaavat täginsä puhelimeen ja tiedot siirtyvät suoraan työvuorojärjestelmään.

Jos asiakasmaksulakiin tehdään vuodenvaihteessa muutos, saavat vanhemmat maksaa vain tarvitsemistaan hoitotunneista.

– Hoitoarvio tehdään jo tilatessa ja hinnat on porrastettu. Vanhempien pitää siis etukäteen tietää, mikä hoitotarve keskimäärin on, Patovuori sanoo.

Hoitoaikojen varaaminen tapahtuisi tulevaisuudessa verkossa, ja hoitajien työvuorot tarkennettaisiin varausten perusteella.

– Näin tietäisimme myös, mihin aikaan päivästä ja viikosta työntekijöitä eniten tarvitaan, lisää palvelusuunnittelija Matti Putkonen.

Patovuoren ja Putkosen mukaan lasten vanhemmat toivovat tuntiperusteista laskutusta. Monille digitalisaatio ja sähköiset palvelut tuntuvat itsestään selvyyksiltä.

Sähköisiä palveluja kodin ja päiväkodin välille aiotaan lisätä, mutta muutokset tehdään askel kerrallaan.

Hallinnon puolella muutosta on Putkosen mukaan odotettu innolla. Nopeamman kirjaamisen myötä hoitajien aikaa vapautuu perustyöhön, eli kasvattamiseen.

– Jos tägien käyttöönotto onnistuu ja vastaanotto on hyvä, on muutoksia helpompi varmasti tehdä jatkossa.

Patovuori kertoo, että suunnitelluista muutoksista tägit on vain pieni osa. HÄSA