Kanta-Häme

Tähän kaivetaan vesilintujen paratiisi

Kailansuon turvepellolla Ilveskalliolla ryskyy, kun kaivinkone kaivaa vesialtaille lisää syvyyttä. Viikon kuluttua syvyyttä on puolisen metriä ja kaivaminen loppuu. Valmiiksi kosteikko ei tule oikeastaan koskaan, mutta linnuille se on puolivalmiinakin paratiisi.

Ilveskallion kosteikkoa on raivattu jo pitkään, sillä alue on pikkuhiljaa metsittynyt ja altaat rehevöityneet.

– Luonnolliset kosteikot ovat rehevöityneet ja kasvaneet umpeen. Uusia kosteikkoja saadaan enää tekemällä. Näihin tarvittavat varat saadaan metsästysluvista, eräsuunnittelija Juha Tuomola Metsähallituksesta tietää.

Hämeenlinnan seudulla on kaksi kosteikkoa valtion mailla. Kailansuon ja Evon kosteikkojen lisäksi alueella on kourallinen yksityisten tekemiä kosteikkoja.

– Kailansuo on meille kullan arvoinen. Olemme tekemässä parin kilometrin päähän jo uutta kosteikkoa. Siinä on vielä paljon töitä, eikä rahoitus ole silloinkaan varmaa, puheenjohtaja Juha Teranto Hämeenlinnan varuskunnan metsästäjistä sanoo.

Metsästäjät ovat raivanneet umpeen kasvanutta Kailansuota jo vuosia, mutta ilman Metsähallituksen apua hanke ei olisi onnistunut. Kaivinkonetta on vaikea lyödä laudalta.

– Etelä-Suomessa ei kerta kaikkiaan ole sellaisia valtion maita, johon kosteikko voitaisiin tehdä. Valtion maista suurin osa on joko pohjoisessa tai idässä. Etelässä maa tahtoo olla yksityisomistuksessa, Tuomola kertoo.

Ilveskallion kosteikossa tulevat viihtymään esimerkiksi sorsat ja harmaahaikarat, mutta alue on houkutellut puoleensa myös muita eläimiä. Etenkin lintujen pesiä hävittävät supikoirat ja minkit herättävät metsästäjissä närkästystä.

Kolmen hehtaarin alueella on jo metsästetty, mutta lintuja ei ole ollut vielä paljon. Jäädäkseen linnut tarvitsevat ruokaa, suojaa ja viihtyisää elinympäristöä.

– Olemme sopineet, että tänne ei tulla joka päivä häiritsemään lintuja. Metsästämme täällä kerran viikossa ja silloin meillä on aina noutava koira mukana.

Vehmas ja Teranto naureskelevat, että ei linnustamalla ruokamenoissa säästetä. Viime kaudella seuran 22 miestä sai saalikseen yhteensä 24 lintua.

– Tärkeintä on luonto. Voi niitä aamuja, kun vain istuu kannon nokassa ja katselee luontoa. HäSa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic